Petak 20.08.2010.
23:49
Srna

Afera Patrija: Krivična prijava za Janeza Janšu

Kompromituju ga podaci iz računara nekadašnjeg saradnika: Janez Janša



Protiv Janše još nije podignuta optužnica već je kriminalistička policija protiv njega podnijela krivičnu prijavu - prenose slovenački mediji.

Janša je izjavio da do sada nije primio nikakvu optužnicu u vezi sa slučajem, čija je istraga pred završetkom.

Međutim, ljubljanski nedeljnik "Mladina" tvrdi da je istraga u Sloveniji o aferi "Patrija" već završena, i da je istražni sudija predao predlog optužnice koja se odnosi na Janšu. Državno tužilaštvo to nije ni potvrdilo, niti opovrgnulo.

Ovaj list piše i da Janšu u ovom slučaju kompromituju podaci nađeni u računaru jednog od njegovih nekadašnjih saradnika. Prema njima, Janša je kao premijer u vreme pregovora s finskim proizvođačem vojne opreme, kod kojeg je slovenačka vojska naručila oklopna vozila u vrednosti 278 miliona evra, znao za dogovor da se deo provizije upotrebi za finansiranje dva besplatna nedeljnika kojima se pred parlamentarne izbore 2008. godine promovisala njegova Slovenska demokratska stranka.

Slovenački mediji objavili su juče da je u tom slučaju osumnjičeno pet osoba, odnosno bivši oficiri vojske i poslovni ljudi, te neki članovi Janšine stranke.

Istraga o aferi "Patrija" vodi se od 2008. vodi u Sloveniji, Austriji i Finskoj zbog sumnji da je finska fabrika "Patrija" isplatila velike nezakonite provizije kako bi obezbedila prodaju oklopnih vozila za slovenačku vojsku za skoro 280 miliona evra.

2024 © - Vesti online