Petak 20.08.2010.
02:12 >> 13:58h
Tanjug

Dejan Petrović prva truba sveta

Dejan Petrović

Na međunarodnom tamičenju, završenom kasno večeras, učestvovali su duvački oekestri iz Rusije, SAD, Nemačke, Poljske, Slovenije, Francuske, Austrije, Francuske, Rumunije i Republike Srpske.


Osvajač Prve trube sveta Dejan Petrović, na ranije održanim saborima u Guči dobio je nagradu za najizvornije muziciranje (2002), najbolji orkestar (2003),Trubu publike (2005) i Prvu trubu Dragačeva (2009). Zvanje najmlađeg majstora trube dobio je 2006.godine, čime se svrstao među vrhunske i najperspektivnije mlade trubače u zemlji. Dejanov otac Milovan Petrović bio je dobitnik Prve trube Dragačeva (1994) i Nagrade publike (1997). Bio je i na čelu orkestra koji je pobedio 1996.godine.

Drugo mesto među orkestrima osvojio je orkestar "Braće Kadriev" iz Makedonije, a treći "Grac" iz Austrije. Druga truba sveta je iz ruskog orkestra "Sergievo-Posadskij", a treća iz francuskog "Les 38 tonnes".
 

Svaki orkestar svirao po dve pesme, jednu iz svoje zemlje i jednu iz Srbije. Interesantno je bilo čuti Amere kako sviraju "Zapevala sojka ptica", Ruse sa "Pšeničice sitno seme", Francuze sa "Oj, Moravo", nemačko izvođenje "Na Uskrs sam se rodila".


Internacionalno takmičenje trubača u Guči, kako je sinoć izjavio domaćin Dragačevskog sabora Slobodan Jolović, postaće tradicionalno. Jubilarni, 50.sabor završava se u nedelju, 22.avgusta, finalnim takmičenjem domaćih trubačkih orkestara i koncertom Miroslava Ilića.

2024 © - Vesti online