Petak 20.08.2010.
03:43
Tanjug

Talibani koriste bes naroda

Senator Keri, koji je sa predsednikom Zardarijem obišao pogođena područja, rekao je da da se to mora sprečiti.

U međuvremenu je i Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, sa sedištem u Ženevi, pozvala na obezbeđivanje 73,6 miliona dolara za pružanje pomoći za oko 900.000 ljudi.


Poplave su pogodile gotovo trećinu ukupne površine Pakistana, uništivši ogromne količine useva. U toj zemlji je do sada od posledica poplava, klizišta i bolesti stradalo oko 1.500 ljudi.

"Delimo zabrinutost za bezbednost Pakistana", rekao je Keri i dodao da će Sjedinjene Države oko 200 miliona dolara iz fondova za pomoć Pakistanu preusmeriti na otklanjanje posledica poplava.

Islamske dobrotvorne organizacije, među kojima su i pojedine na koje se sumnja da su u vezi sa širim pobunjeničkim grupama, pritekli su u pomoć žrtvama, što bi moglo da pridobije ljude u korist ekstremista, navodi britanska agencija.

SAD smatraju da su pakistanski ekstremisti povezani sa talibanima u susednom Avganistanu i da je zbog toga hitno potrebno sprečiti dalju ekspanziju njihovih aktivnosti.

Vašington je, sa tim ciljem, ranije obezbedio 7,5 milijardi dolara koje na petogodišnjem nivou dostavlja toj južnoazijskoj zemlji.

Poplave su pogodile Pakistan u vreme kada su vladine snage načinile napredak u borbi protiv talibana, a SAD nastavile sa udarima bespilotnom avijacijom na severozapadu zemlje, gde se nalaze najjača uporišta pobunjenika.

Ujedinjene nacije saopštile su da je, posle tri nedelje katastrofalnih poplava, više od četiri miliona Pakistanaca ostalo bez doma i pozvale na hitno obezbeđivanje većih količina humanitarne pomoći, na koju čeka oko osam miliona ljudi.

2024 © - Vesti online