Četvrtak 19.08.2010.
22:52
Blic online

Nemačka donosi poslednju ponudu Beogradu?!

Srbija sve dalje od EU zbog Kosova: Jeremić, Tadić i Vestervele
 

Kako kaže izvor "Blica", Vestervele dolazi u ime zemalja Kvinte da zatraži da se iz srpske rezolucije izbrišu svi delovi teksta koji imaju veze sa statusom Kosova, "što bi impliciralo to da je status Kosova rešena stvar“.

- Ukoliko bi Srbija pristala na zahteve koje će čuti od Vestervelea, nemački šef diplomatije će ponuditi lakši put za kandidaturu Srbije u EU. Međutim, u ponudi se ne precizira kada bi moglo da dođe do prihvatanja kandidature - kaže naš izvor.


Izvor "Blica“ tvrdi da Beograd računa na pomoć Italijana koji pokušavaju da "spuste loptu“ kako bi se izbeglo dalje zaoštravanja odnosa između Srbije i EU.


S druge strane, diplomatski krugovi u Briselu i prestonicama vodećih članica EU ne kriju razočaranje i ljutnju što je Srbija nepragmatično i tvrdoglavo nastavila da insistira na svom tekstu rezolucije o Kosovu u UN. Izvor „Blica“ u diplomatskim krugovima kaže da je poseta Vestervelea poslednji pokušaja da se omekša stav Srbije. Kako kaže, u Briselu gube strpljenje i Srbiji otvoreno prete usporavanjem integracija u EU.


Beograd zvanično i dalje ćuti o tome da je ovo pitanje izazvalo nesporazume u vladajućoj koaliciji, pri čemu G17 plus i SPO traže "omekšavanje“ stavova iz rezolucije da bi sprečili usporavanje procesa integracije i plašeći se da bi taj put mogao potpuno da bude zatvoren.

2024 © - Vesti online