Sreda 18.08.2010.
23:46
Srna

"Rusija koči jačanje Turske na Balkanu"

Plava džamija u Istanbulu (nekada Carigradu)
 

"Turska je jedina zemlja koja sprečava izlazak Rusa na Sredozemlje. Sada Rusi žele da se vrate na Balkan i Sredozemlje da bi postali dominantni na Bosforu i Dardanelima, pa i Carigradu", rekao je Lazarević.

Lazarević je za banjalučki "Fokus" istakao da sadašnja Turska nema nikakve snage da se suprotstavi sili kakva je Rusija.

Narodi Evrope, smatra Lazarević, trebalo bi da shvate da Turci, ili bolje reći islam, polaze od teze da ono što je jednom bilo u sastavu islamskog carstva, ostaje zauvek islamsko.

On navodi da Zapadu ne odgovara da Rusija dođe do Sredozemlja pa zato sarađuju sa Turskom i dodaje da, međutim, u poslednje vreme SAD okreću leđa toj zemlji jer Ankara vodi proiransku i antijevrejsku politiku.

Analitičar Nenad Stevandić kaže da ljudi na ovim prostorima moraju da nađu kompromis jer je evidentno da su se geopolitičke igre kroz istoriju slamale "preko leđa naroda Balkana".

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da zemlja koja nema ekonomski uticaj u nekoj državi ne može imati ni presudnu političku moć, ali da sasvim sigurno postoje interesi Turske za širenje kruga moći, kao i kod ostalih zemalja.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je krajem prošle godine da njegova zemlja ima u planu veliki povratak na Balkan.

2024 © - Vesti online