Sreda 18.08.2010.
15:53
Tanjug

Šaćirović: Zašto krst u Sjenici?!

Gradonačelnik Sjenice Muris Turković rekao je Tanjugu da, koliko je njemu poznato, ne postoji nikakva odluka niti inicijativa o gradnji bilo kakvog krsta bilo gde u tom gradu.

Turković je uveren da takvu inicijativu opštinske vlasti ne bi podržale, što je, kako kaže, i razumljivo, jer na njenom području živi većinsko muslimansko stanovništvo - 80 odsto, dok je Srba i ostalih 20 odsto.


On je potvrdio da postoji inicijativa za izgradnju pravoslavnog groblja, ali da još nije određena parcela, iako na postojećoj više nema mesta.


Glavni urednik "Glasa islama", zvaničnog glasila Mešihata, Sead Šaćirović, objavio je da u Mešihatu nemaju ništa protiv krsta, ali se pitaju zašto baš u Sjenici, gde muslimani čine apsolutnu većinu.


On Ljajića, koji je osnivač Sandžačke demokratske partije, koja je u tom gradu na vlasti, optužuju da je nakon junskih izbora za Nacionalni savet Bošnjaka, podstakao promene u lokalnoj vlasti u kojoj više nisu njihove pristalice Mensur Gičević i Harun Hajradinović koji bi se ovakvim odlukama usprotivili.


Šaćirović tvrdi da je, otkad u vlasti nema Gičevića i Hajradinovića da brane Sjenicu i Sjeničane, Opštinsko veće predložilo donošenje odluke o postavljanju velikog krsta, osam puta pet metara, na ulazu u Sjenicu sa novovaroške strane gde bi trebalo da bude smešteno pravoslavno groblje i crkva.


"Ako postavljanje krsta u gradu u kojem muslimani čine većinu nije pokušaj pokrštavanja i asimailacije i ugrožavanje verskih prava, šta je to onda", pita Šaćirović. Inače, u Sjenici postoji samo jedna crkva.

2024 © - Vesti online