Nedelja 15.11.2009.
12:08 >> 13:42h
Tanjug

Prosvetari u ponedeljak u štrajku

Kako je Tanjugu izjavio Miodrag Skrobonja iz Unije, škole neće raditi prvi čas u jutarnjoj i popodnevnoj smeni i, umesto nastave, zaposlenima će biti pročitan letak i delovi iz knjige Kritike o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čiji su autori članovi Unije.

Ministar prosvete Žarko Obradović potvrdio je u da će nastava u svim školama u Srbiji ponovo početi od ponedeljka.

Obradović je rekao da će se nastava, u skladu sa odlukom Vlade od 12. novembra, odvijati u punom obimu, a izgubljeni časovi biti nadoknađeni.

On je naglasio da su o ovakvoj odluci Vlade već obaveštene sve školske uprave širom Srbije i napomenuo da će odluka o eventualnom produžetku nastavne godine zbog proglašenja epidemije gripa, biti nakadno doneta.



Rukovodstvo tog sindikata zakazalo je za ponedeljak i konferenciju za novinare, na kojoj će biti saopšteni podaci o broju škola učesnica u štrajku upozorenja, iznete primedbe na Zakon i ukazano na probleme u procesu racionalizacije, rekao je Skrobonja.

On je podsetio da je štrajk prvobitno bio zakazan za 9. novembar, ali da je odložen zbog produženja jesenjeg raspusta i širenja novog gripa.

U Uniji smatraju da pri donošenju Zakona, koji je stupio na snagu u septembru, nije bilo javne i stručne rasprave, nisu prihvaćene sugestije, primedbe i amandmani sindikata, kao i da se racionalizacija, i pored činjenice da je uputstvo o formiranju odeljenja doneto letos, ne sprovodi, ili se to čini selektivno, od grada do grada.

Posebno pitanje je samovolja direktora, koji, kako ističu u Uniji, po nekim svojim kriterijumima određuju tehnološke viškove, nekažnjeno raspisuju konkurse i zapošljavaju nove ljude.
2024 © - Vesti online