Sreda 18.08.2010.
11:14 >> 16:09h
Fonet

Tači zabranio posete srpskih zvaničnika

Hašim Tači: STOP

Tači je precizirao da Vlada Kosova neće dozvoliti posetu ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, planiranu za 19. avgust, kao i da će suspendovati ostale zahteve.

"Ova mera je doneta kako bi se sprečile dalje političke provokacije srpskih funkcionera na teritoriji Kosova i na nju ne bi trebalo gledati kao na branu slobodi kretanja između dve zemlje", navodi Tači u pismu Fejtu.

Ova reakcija Hašima Tačija došla je posle prošlonedeljne posete ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića manastiru Gračanica kada je izjavio da su srpske snage spremne da se uključe u čuvane manastira na Kosovu i Metohiji.

 

Bogdanović: Ja na Kosmetu živim

 

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović izjavio je da je zabrana njegove posete pokrajini, koju su donele privremene institucije u Prištini, pokušaj da se demonstrira kvazidržavnost i da zato Euleks, u skladu sa svojim statusno neutralnim mandatom, mora da reaguje.

Ne boji se: Goran Bogdanović

"Ja i moja porodica živimo na Kosmetu, odlazim i odlaziću, ukoliko se bilo kakav incident dogodi odgovornost je na Euleksu, koji mora da obezbedi posete pokrajini srpskim političarima", istakao je Bogdanović u pisanoj izjavi.


On smatra da Euleks mora da se zapita kakvu poruku tom zabranom privremene kosovske institucije šalju Srbima u pokrajini i da "istovremeno jasno kažu koliko još provokacija treba da se dogodi da bi međunarodna zajednica reagovala".


Bogdanović je ocenio da je potez prištinskih vlasti još jedna u nizu političkih provokacija i jednostarnih poteza, a da je ponašanje Prištine nedopustivo "i u njenom dobro poznatom maniru stalnog izazivanja tenzija, sukobljavanja i provokacija".


"Krajnje je vreme da Euleks preduzme korake, spreči nerazumno ponašanje Prištine i jednom joj jasno stavi do znanja da je upravo ona uzrok i izvor svih tenzija", konstatovao je Bogdanović.


On je podsetio da su njegovi odlasci i posete Kosmetu uvek bili u funkciji mirnog rešavanja problema, apela na dijalog, kompromis i pomirenje albanskog i srpskog naroda, i zapitao kome i zašto smeta najavljena poseta Prilužju, gde je u četvrtak trebalo da otvori dečji vrtić.


"Očigledno Prištini ne odgovara to što se u srpskim sredinama gradi i stvaraju se bolji uslovi za život, ostanak i opstanak Srba", ocenio je Bogdanović.

2024 © - Vesti online