Utorak 17.08.2010.
18:52
Vestionline

KPS čuva samo četiri manastira

"Severno-atlantski Savez je 9. jula odlučio da je, zbog dobre bezbednosne situacije u odgovarajućim oblastima i uspešnog prenosa obezbeđivanja spomenika na Gazimestanu, došlo vreme za prenos nadležnosti za obezbeđivanje manastira Gračanica, Budisavci, Gorioč i Zočište, Kosovskoj policiji u fazama", podseća se u saopštenju.


Navodi se da su "devet objekata sa određenim posebnim statusom: spomenik Gazimestan i manastiri Sv. Arhangela, Gračanica, Budisavci, Gorioč, Zočište, Dečani, Devič i Pećka Patrijaršija bili objekti koje je KFOR morao da obezbeđuje".


"Kao odraz poboljšane bezbednosne situacije na Kosovu, KFOR u martu 2010. godine Kosovskoj policiji predao glavnu nadležnost za obezbeđivanje spomenika na Gazimestanu", navodi KFOR u saopštenju.


Crkva u Prizrenu, kako se navodi, nije jedan od objekata sa specijalnim statusom i da je KFOR njeno obezbeđenje ranije prepustio KPS.


U saopštenju se kaže da će manastir Gračanica biti prvi objekat za čije će obezbeđenje biti zadužena Kosovska policija, a da za ostala tri nije utvrđeno vreme prenosa nadležnosti.


"Odluka za prenos nadležnosti obezbeđivanja Pećke patrijaršije, Dečana, Deviča i Sv. Arhangela još nije doneta", kaže se saopštenju i naglašava da je KFOR, tokom čitavog procesa odlučivanja, redovno obaveštavao SPC, prenosi KiM radio.

2024 © - Vesti online