Utorak 17.08.2010.
16:36
Tanjug

Sanader zbog afera pobegao u SAD?!

Samo nekoliko dana pošto je "Jutarnji list" objavio da je Hrvatska, dok je Sanader imao glavnu reč u vlasti, u 11 dosad otkrivenih korupcionaških afera oštećena za 192,5 miliona evra, zagrebački portal Index.hr navodi, pozivajući se na informacije "Nacionala", da je protiv bivšeg premijera i službeno pokrenuta prva istraga u sklopu afere "Hypo".

Portal piše i da su se do sada Sanaderovi česti odlasci u SAD obično povezivali s tim što njegova starija kćerka studira glumu u Njujorku.


Ipak, Ivo Sanader još je i pre svog odlaska s premijerske funkcije navodno razvijao plan da se jednog dana možda i sasvim preseli u Sjedinjene Države, tvdi ovaj portal.


U prilog toj tezi idu i navodi "Nacionalovog" dobro obaveštenog diplomatskog izvora koji ističe da je Sanader tokom svog mandata posebnu pažnju pridavao imenovanju diplomatskog osoblja u ambasadi i konzulatima Hrvatske u SAD.


Njihov je zadatak bio da bespogovorno slušaju sve Sanaderove naloge, u čemu je prednjačio bivši hrvatski ambasador Neven Jurica, osuđen na godinu i po dana zatvora i pot godina zabrane bavljenja diplomatskim poslovima zbog nenamenskog trošenja državnih para.

Portal navodi da je DORH pokrenuo istragu u vezi sa 800.000 tadašnjih nemačkih maraka koje je Sanader dobio od Miroslava Kutle, biznismena i, prema pisanju štampe, jednog od 50 najbogatijih Hrvata, kako bi mu sredio kredit u austrijskoj banci.


DORH je rad na tom predmetu navodno započeo u proleće ove godine, kada je glavni državni tužilac Mladen Bajić kao svedoka saslušao blisku saradnicu Miroslava Kutle, Milenu Šenator, a ona je navodno dala dosad najkvalitetniju osnovu za krivični postupak protiv bivšeg premijera, navodi se u tekstu na ovom portalu.


Prema njenom iskazu, postoji više dokumenata koji dokazuju da je Sanader dobio "proviziju" od 20 posto kako bi Kutli sredio kredit.


Index.hr, međutim, eksluzivno otkriva i to da je Sanader samo dan uoči hapšenja vlasnice agencije "Fimi medije" Nevenke Jurak sleteo na losanđeleski aerodrom, zajedno sa suprugom i ćerkama, što je pokrenulo špekulacije kako je porodica Sanader napustila Hrvatsku zato što pravosuđe steže obruč oko bivšeg premijera.


Portal navodi da je poslednjih meseci Sanader sve češće "izbivao" iz Hrvatske i navodno pripremao teren za beg u inostranstvo, kad i ako to bude potrebno.


Portal navodi i pisanje "Nacionala" da je u Los Anđeles bivši premijer otputovao zato što mu je neko dojavio da Uskok sprema privođenje Nevenke Jurak, osumnjičene inače da je fiktivnim računima oštetila državu za 2,285 miliona evra.

2024 © - Vesti online