Utorak 17.08.2010.
16:12
Srna

"Tražimo stanove nazad po cenu bankrota FBiH"

Komentarišući izjavu premijera FBiH Mustafe Mujezinovića u kojoj se navodi da bi bilo nesprovodivo odluku Suda u Strazburu u slučaju "Đokić" primeniti na bar 1.000 stanova koji su pre rata bili u vlasništvu Srba, Kutlešić je rekao da Udruženje vojnih penzionera RS ne zanimaju Mujezinovićeve izjave, jer niko nema prava da bude stariji od Suda u Strazburu u pogledu zaštite ljudskih prava.

Kutlešić je rekao da je Izvršni odbor Udruženja vojnih penzionera RS tim povodom na jučerašnjoj sednici u Banjaluci zaključio da će primeniti sva zakonska i pravna sredstva uz pomoć Vlade i najviših institucija vlasti RS da se odluka Suda u Strazburu u sučaju "Đokić" primeni na sve ljude koji poseduju vojni stan u FBiH.

On kaže da su članovi Udruženja vojnih penzionera RS podneli nekoliko apelacija Sudu za ljudska prava u Strazburu protiv FBiH u vezi sa spornim stanovima, ali da taj entitet godinama onemogućava bivšim oficirima JNA i VRS da se obrate tom Sudu tako što ove predmete vraća na Vrhovni, Ustavni, kantonalne i opštinske sudove FBiH.

Kutlešić je podsetio da je RS za razliku od FBiH u potpunosti vratila 510 vojnih stanova na svojoj teritoriji bivšim pripadnicima JNA iz bošnjačkog i hrvatskog naroda još 2002. godine, a da su ovi stanovi u međuvremenu otkupljeni.

Federalni premijer BiH Mustafa Mujezinović je rekao da mu "ne pada na pamet da uzima od onih koji su branili BiH i daje onima koji su je napadali po cenu bilo čega".

Sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je da Đokiću, bivšem oficiru JNA, Bosna i Hercegovina mora u roku od tri meseca, od dana kada presuda postane konačna, isplatiti 60.000 evra na ime materijalne i 5.000 evra nematerijalne štete, kao i 200 evra za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strazburu, predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu. U presudi, koja je izrečena 27. maja, navodi se da "ako se iznosi ne isplate u iduća tri meseca, kamatna stopa biće povećana za tri odsto".

2024 © - Vesti online