Utorak 17.08.2010.
14:29
Tanjug

Bler leči veterane ili savest?

Bler sa britanskim vojnicima u Iraku

Memoari pod nazivom "Putovanje" trebalo bi da se pojave u javnosti u septembru, a izdavačka kuća "Random haus" ih najavljuju kao iskrenu i otvorenu knjigu, javlja BBC.


Planirana zarada od memoara je oko pet miliona evra, a najavljeno je da će novac otići na račun specijalnog rehabilitacionog centra Britanske kraljevske legije, dobrotvorne organizacije ratnih veterana.


Kris Simpkins iz Britanske kraljevske legije je pozdravio Blerov gest, ali mnogi drugi, poput Pitera Brirlija, čiji je sin poginuo u Iraku, govore da je ono što nudi bivši premijer "krvavi novac".


"Možda je to savest, možda je to krvavi novac... Ne znam zašto je to rešio da uradi. Uskoro ćemo čuti rezultate Čilkotove istrage (o iračkom ratu) - to je vrsta ublažavanja udarca ako sa njim bude suočen", izjavio je Brirli.


Antiratne organizacije u Londonu već su najavile da će održati protest ispred knjižare u kojoj će Bler potpisivati primerke memoara, prenosi BBC, napominjući da će biti i onih koji će želeti da što pre dođu u posed ove knjige.

Ovako Blera prikazuju Britanci na antiratnim demonstracijama


"Gardijan" danas piše da Blerova odluka da prihod od memoara pokloni ranjenicima neće utišati bes onih koji smatraju da mu treba suditi za ratne zločine. Iako je bivši premijer odluku o donaciji navodno doneo i pre početka pisanja knjige, komentator lista ukazuje da oni koji Blera znaju privatno kažu da ovim potezom nastoji da umanji štetu ugledu nastalu grozničavim zgrtanjem para, ali i da se delom iskupi zbog života izgubljenih zahvaljujući intervencionističkoj politici koju je vodio.


Postavljajući pitanje da li je ovo što Bler sada čini posledica osećanja krivice ili hrišćanske bogobojažljivosti, "Gardijanov" komentator ocenjuje da je verovatno u pitanju i jedno i drugo.


"Tamjs", međutim, ovaj Blerov filantropski gest tumači kao hrabar potez i potvrdu njegovog uverenja da su razlozi zbog kojih je angažovao britanske oružane snage bili vredni borbe.


Blerov nekadašnji portparol je objasnio da bivši premijer svojim gestom želi da oda priznanje hrabrosti oružanih snaga, "čemu je bio svedok u Iraku, Avganistanu, Severnoj Irskoj, Sijera Leoneu i na Kosovu".

2024 © - Vesti online