Utorak 17.08.2010.
01:21
blic.rs

Srbija od nedelje bez mleka

Muža u Srbiji prestaje 22. avgusta...
 

Ovu odluku, kaže Uroš Šećerov, na jučerašnjem sastanku Konzorcijuma proizvođača sirovog mleka Srbije nisu podržale samo dve velike farme: “Velvet farm“ i “BD Agro“.


- Svi ostali imali su jedinstven stav da odstupanja od naših zahteva nema, i da počinjemo sa radikalizacijom, koja će se, kako smo i ranije najavili, ogledati u obustavama mleka mlekarama počev od 22. avgusta. Obustava neće trajati samo dva dana, već do daljeg, odnosno sve do momenta dok nam prerađivači ne ponude veće cene koje će nas navesti na novu rundu pregovora - kaže Šećerov i ističe da mleko prikupljeno u međuvremenu sigurno neće biti prosipano.


Zbog nestašica mleka, prerađivači su početkom avgusta doneli odluku da najkasnije do polovine ovog meseca farmerima povećaju otkupne cene za oko 10 odsto, jer sa tim novcem, kako su istakli, farmeri mogu da pojačaju ishranu krava i tako povećaju njihovu mlečnost. Međutim, ova cena farmerima ne odgovara. Oni traže da se otkupna cena poveća u skladu sa poskupljenjem mleka i mlečnih proizvoda u maloprodaji.


- Mleko je u maloprodaji poskupelo za pet odsto, što znači da otkupna cena treba da poraste za 25, a ne za 10 odsto kako oni nude. U tom smislu, mi ne odustajemo od našeg zahteva da se litar mleka ekstra klase u otkupu plaća 32 evrocenta, a ne kako nam oni nude 28,5 dinara - kaže Šećerov.


Inače, od ponedeljka je u radnjama počela primena novih “Imlekovih“ cenovnika, po kojima su mleko i mlečni proizvodi ove kompanije poskupeli u proseku za oko pet odsto.

2024 © - Vesti online