Ponedeljak 16.08.2010.
21:19
Tanjug

Kalinić: Legija naručio ubistvo Vuka

Sretko Kalinić

Kalinić je, kako saznaje RTS, jedan od poslednjih susreta sa hrvatskim istražnim organima, iskoristio da optuži bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije i vođu zemunskog klana Milorada Ulemeka da je naručio ubistvo svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, iz osvete zbog svedočenja pred Specijalnim sudom.


RTS je u svom centralnom Dnevniku večaras naveo da mu je potvrđeno iz neimenovanih izvora bliskih istrazi, da je Kalinić tokom saslušanja u Zagrebu izjavio da su u otmici i ubistvu Vukojevića, juna 2004. godine, učestvovali Miloš i Aleksandar Simović i Zoran Pović.


Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je ranije danas Tanjugu da će postupak ekstradicije Kalinića iz Zagreba biti okončan najkasnije u roku od mesec dana i da je uverena da će on biti izručen Srbiji.


Portparolka Ministarstva pravosuđa Hrvatske Vesna Dovranić rekla je TV B92 da "Ministarstvo još nije primilo predmetni spis" i da će tek posle toga doneti rešenje kojim "dopušta ili ne dopušta rešenje, u skladu s međunarodnim ugovorima koji obavezuju Hrvatsku i domaćim zakonskim propisima".


Kalinić je u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i 40 godina zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije.


Zbog toga što mu je suđeno u odsustvu, Kalinić će moći da zahteva ponavljanje suđenja, a portparol Specijalnog suda Maja Kovačević je rekla da sud, po pravilu, usvaja takve zahteve, ukoliko su blagovremeni.

2024 © - Vesti online