Ponedeljak 16.08.2010.
17:43
Srna

Glavašu oduzet poslanički mandat

Ostao bez poslaničkog mandata: Branimir Glavaš

U obrazloženju se navodi da je odluka Komisije donesena u skladu sa Zakonom o izboru poslanika, prenose hrvatski mediji.

Vrhovni sud Hrvatske 30. jula smanjio je Glavašu kaznu sa 10 na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine, čime je ona postala pravosnažna, što je osnovni preduslov da bi se uputio na izdržavanje kazne na teritoriji BiH.

Glavaš je po komandnoj odgovornosti osuđen jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tela bačena u Dravu.

U Ministarstvu pravde BiH ističu da su se, donošenjem pravosnažne presude, stekli uslovi da se kazna izdržava u BiH, na osnovu ugovora Hrvatske i BiH iz februara ove godine. Hrvatska i BiH su u februaru ove godine donele izmene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka kod krivičnih dela.

Glavaš je u maju prošle godine pobegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vreme nije bila pravosnažna, slobodno živi u zapadnoj Hercegovini.

Hrvatske tajne službe otkrile su da je grupa preduzetnika pokušala da podmiti sudije Vrhovnog suda kako bi Branimira Glavaša oslobodili kazne od deset godina za ratni zločin počinjen nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

2024 © - Vesti online