Ponedeljak 16.08.2010.
15:13
Tanjug

Inflacija zavisi od cene poljoprivrednih proizvoda


Procenjuje se da će cene poljoprivrednih proizvoda u narednim mesecima presudno određivati kretanje inflacije, navela je NBS.


Iako se očekuje da će te cene u trećem tromesečju imati sezonski pad, kod te grupe proizvoda postoji najveći rizik odstupanja od projekcije zbog nepovoljnih vremenskih prilika.


I pored toga što je domaća tražnja i dalje veoma niska, u narednom periodu treba očekivati blago povećanje inflatornih pritisaka po osnovu rasta cena hrane, ali i slabljenja dinara i vremenskog kašnjenja u prenosu njegovih efekata na domaće cene.


Na nivou trećeg tromesečja očekuje se inflacija od oko 0,5 odsto po osnovu povećanja cena koje se formiraju slobodno, rasta pojedinih regulisanih cena, ali i po osnovu očekivanog manjeg pada cena poljoprivrednih proizvoda od sezonski uobičajenog.


Kod bazne inflacije očekuje se dalje ubrzanje tromesečnog rasta, imajući u vidu vremensko kašnjenje u prenosu efekata majskog i junskog slabljenja dinara, ali i rast cena inputa u proizvodnji prerađene hrane.


Shodno tome, kod cena hrane u narednom periodu očekuje se povećanje cena ulja, brašna, mlečnih prerađevina, konditorskih proizvoda i pića, dok se kod cena neprehrambenih proizvoda, pre svega usluga, očekuje nešto viši rast u poređenju s prethodnim tromesečjem.


Kod regulisanih cena NBS očekuje dalje usporavanje tromesečnog rasta.
Najveći rast bi trebalo da imaju cene komunalno-stambenih usluga - voda i iznošenje smeća, cigareta, zbog povećanja akciza, i lekova, zbog usklađivanja sa novim zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima.


Kod naftnih derivata ne očekuju se promene cena tokom trećeg tromesečja.
Projektovana inflacija za ovu godinu je šest odsto plus minus dva procenta, za 2011. godinu 4,5 plus minus 1,5 odsto, a za 2012. godinu četiri plus minus 1,5 odsto.

2024 © - Vesti online