Ponedeljak 16.08.2010.
09:55
Press

Srpske službe se ne plaše "blekberija"

Telefon čija je komunikacija neuhvatljiva

Zabrana "blekberija" traži se zato što države preko mobilnih operatera ne mogu da kontrolišu sadržaje mejlova i poruka koje se šalju putem ovih uređaja zato što su one šifrovane i idu preko posebnih servera u Britaniji i Kanadi.

Evropska komisija zabranila je da bilo ko od 33.000 zaposlenih koristi "blekberi", Saudijska Arabija, u kojoj ima 700.000 korisnika "blekberija", planira blokadu glavnih usluga, a slično nameravaju i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić rekla je da Vlada Srbije nije razmatrala da zabrani upotrebu "blekberija" svojim službenicima.

"Po pitanju zaštite privatnosti i mogućnosti za sprovođenje ovlašćenog nadzora komunikacija, domaći operatori imaju obavezu da pružaju usluge elektronskih komunikacija u skladu sa domaćim zakonima. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo nema saznanja o tome da je dosad bilo ikakvih problema, niti kršenja naših zakona“, kaže Matićeva.

Prema usvojenom Zakonu o elektronskim komunikacijama koji je u Srbiji izazvao velike kontroverze, predviđeno je da tajne službe mogu da pregledaju SMS komunikaciju i listinge građana u periodu od godinu dana.

Kako radi "blekberi"?


Za razliku od ostalih "pametnih telefona" koji su uvek priključeni na internet, kanadska kompanija RIM koja proizvodi "blekberi" ima kontrolu nad svojom mrežom i nad šifriranom tehnologijom prenosa podataka. Zahvaljujući tome "blekberi" je sa svojim operacionim sistemom omiljen među menadžerima, kojima je važna bezbedna komunikacija. Nekim vladama zbog toga smeta što u mrežu "blekberija" u inostranstvu nemaju pristup i tako ne mogu u hitnim slučajevima da otkriju neke nepoželjne aktivnosti.

U Srbiji danas oko 12.000 građana koristi ovaj telefon, koji je poznat po tome što preko njega možete dobijati mejlove, ali i komunicirati sa drugim korisnicima "blekberija" preko posebnog servisa koji je besplatan i koji se ne može kontrolisati.

Od članova Vlade "blekberi" koristi samo ministarka pravde Snežana Malović, dok ga potpredsednik Božidar Đelić koristi samo dok je u inostranstvu. Ali, ogroman broj prvih saradnika ministara, premijera i predsednika Srbije koristi "blekberi".

Gotovo svi direktori u Srbiji koriste ovaj telefon, koji i važi za "biznis mobilni".

Direktor Direkcije za komercijalne poslove "Telekoma" Vladimir Lučić kaže da MTS trenutno ima 5.200 pretplatnika koji koriste "blekberi", što je oko 40 odsto tržišnog učešća u Srbiji.

"Problem koji pojedine države ili institucije vide kod ’blekberija’ verovatno leži u činjenici da se poruke razmenjuju preko centralnih servera, na primer u Velikoj Britaniji. Takođe, sve poruke su kodovane, što omogućava da korisnici ’povuku’ mejlove koji su veličine i po više megabajta“ kaže Lučić.

On napominje da se u savremenim tehnologijama podaci sve više čuvaju na serverima van matičnih zemalja.

"U takvim komunikacijama, njihova sigurnost postaje sve bitnije pitanje. Određene zemlje brine poteškoća u presretanju poruka putem ’mesidžing sistema’, koji se sve više koristi kao način komunikacije i u kriminalnim i terorističkim krugovima. Ali nove tehnologije ne mogu da se zaustavljaju administrativnim merama i zato ne očekujem da će se slične zabrane uvesti u Srbiji“, kaže Lučić.

S druge strane, asistent na Fakultetu za bezbednost Goran Mandić smatra da bi Vlada Srbije trebalo da primeni iste mere kao Evropska komisija.

"Onaj ko ima informacije taj i vlada. Zbog toga mora da ih zaštiti, što nije u mogućnosti kad je reč o ’blekberi’ telefonima, koji informacije razmenjuju preko servera u inostranstvu“, kaže Mandić.

2024 © - Vesti online