Ponedeljak 16.08.2010.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti

Kroacija leti na Jatovim krilima

Milan Cvejić, direktor korporativnih poslova "Jata"
 

"Jat" tvrdi da u Hrvatskoj poseduje imovinu vrednu 60 miliona evra, te da ni devet godina od podnošenja tužbe stvar nije pokrenuta s mrtve tačke.
 

O kojoj je imovini "Jata" reč?
 

- Spisak je dugačak, ali u osnovi je to 67 službenih stanova u svim većim hrvatskim gradovima, tu su i poslovnice širom zemlje, kao i hotel u Puli. Sva ta imovina je posle osamostaljenja Hrvatske prenešena na novoosnovano preduzeće "Kroacija erlajnz" koje je zapravo sa 90 odsto učešća osnovano srpskim kapitalom.
 

Obnova flote

Na šta bi "Jat" utrošio novac koji bi eventualno mogao da naplati iz Hrvatske?
- Na obnavljanje flote. Uložili bismo u remonte i iznajmljivanje novih aviona, tako da bismo mogli da poboljšamo svoju ponudu. Sa tim novcem bismo značajno poboljšali svoje kapacitete.

Zbog čega nema sudske presude u Zagrebu punih devet godina?
 

- Prvo želim da kažem da je "Jat" tužio državu Hrvatsku, a ne "Kroaciju erlajnz", mada je i ona u sporu posredno jer je preuzela našu imovinu. Nama formalno niti hrvatska država, niti "Kroacija" ne spore vlasništvo, već traže da se Ugovor o sukcesiji bivših jugoslovenskih republika konkretizuje bilateralnim ugovorima između svih država. Te pregovore vode vlade i mi smo dostavili svu dokumentaciju kojom se potvrđuje vlasništvo. Nažalost, ja ne mogu da kažem zbog čega se ništa ne pomera, ali je jasno da mi svoja, čak ni sa hrvatske strane neosporena prava, ne možemo da ostvarimo bez pomoći države.
 

Da li ima "Jatove" imovine i u drugim bivšim jugoslovenskim republikama?
 

- Ima, i njena ukupna vrednost je oko deset miliona evra, ali su glavna potraživanja u Hrvatskoj. Nama je to pitanje jako važno i smatramo da nema opravdanja da se ono ne reši. Mi smo pravdu potražili pred hrvatskim sudom koji nam je preneo da neće postupati po tužbi sve dok države ne potpišu bilateralne ugovore kojima se sukcesija konkretizuje, već tek posle toga. U krajnjoj instanci mi možemo da pokrenemo spor i pred sudom u Strazburu, ali smo svesni da bi proces trajao jako dugo i da bi bilo neizvesno kada bi i šta naplatili.
 

Jači sa 60 miliona evra

"Jat" je u fazi pregovora sa strateškim partnerom. U kojoj meri ovakvo potraživanje može da uveća, ili obori vrednost kompanije?
- Veoma mnogo. Nije isto kad imate 60 miliona evra, ili kad ih nemate. Još je rano govoriti o tome da li bi strateški partner preuzeo potraživanja, ili ne bi, jer će se to rešavati ugovorom, ali bi naša pozicija bila značajno bolja kada bismo taj novac imali.

2024 © - Vesti online