Ponedeljak 16.08.2010.
00:53
pressonline.com

Srbija na prodaju: Hrvati kupuju sve naše prehrambene firme!

Jafa keks, ko li će mu biti gazda?
 

Prema saznanjima "Presa", nosioci ovog plana u Hrvatskoj su kompanije "Agrokor" Ivice Todorića, "Atlantis grupa" Emila Tedeskog i "Kraš", koji vodi Nadan Vidošević, a cilj je da kupe i "Jafu" iz Crkvenke, "Karneks" iz Vrbasa, požarevački "Bambi" i begoradski "Imlek". Prvi korak ka ostvarivanju tog plana već je napavljen kad je „Atlantis" grupa 1. jula kupila „Drogu Kolinsku" za 382 miliona evra, u okviru koje su "Štark" sa "krem bananicom" i "smokijem", "Grand kafa" i "Palanački kiseljak".

Slučajno ili ne, odmah posle kupovine "Droge", 8,53 odsto akcija "Atlantis grupe" kupio je EBRD za ukupno 57,5 miliona evra! Još zamiljiviji je podatak da je magazin "Forbs" procenio bogatstvo vlasnika te firme, Emila Tadeskog, na 120 miliona evra, tri puta manje od investicije za kupovinu "Droge"! I na kraju, prema nezvaničnim informacijama, "Atlantis grupa" je u januaru imala minus od 110 miliona evra, ali šest meseci kasnije ipak kupila "Drogu".

"Pres" otkriva i da je zagrebački "Kraš" već nekoliko puta zvanično tražio od vlasnika "Jafe" iz Crvenke Nebojše Šaranovića da im proda firmu. Prema rečima našeg sagovornika, poslednji razgovor na tu temu trajao je 30 sekundi.

"Kraš" se nameračio na "Jafu"

- Na jednom od poslednjih sastanaka sa Šaranovićem, predstavnici "Kraša" ponovo su pokrenuli pitanje kupovine "Jafe". Rekli su mu da za tu kupovinu već imaju obezbeđen novac, ali im je Šaranović odgovorio da u narednih 10 godina nema nameru da prodaje fabriku. Hrvati su na to još jednom pitali Šaranovića "da li ste sigurni da nećete da nam prodate Jafu", a kada su dobili jasan odgovor da od prodaje nema ništa, prešlo se na drugu temu - otkriva sagovornik "Presa", inače blizak saradnik srpskog biznismena.

Zvanično: Nema pregovora „Jafe" i „Kraša"

U "Jafi" i u "Krašu" zvanično negiraju da je hrvatska firma pokazala interesovanje za kupovinu fabrike iz Crvenke. Predstavnica "Kraša" Marica Vidaković kaže za Press da su oni ranije sarađivali sa "Jafom", ali i dodaje da sarađuju sa vlasnikom Nebojšom Šaranovićem koji proizvodi i kartonsku ambalažu.

 

- Ukoliko bude pregovora o kupovini, mi smo, kao javno društvo koje mora da poštuje zakonsku regulativu, u obavezi da o tome obavestimo javnost. O "Jafi" možemo da kažemo sve najbolje. Jesmo konkurencija, ali mislimo da su oni odlični - kaže Vidaković.

 

PR kompanije "Jafa" Milica Ličina kaže za Press da "Jafa" nije na prodaju i da nikakvu zvaničnu ponudu od "Kraša" nisu dobili.

 

- O prodaji ne razmišljamo, već smo u Crvenki sagradili novi proizvodni pogon "Jafe" i već proizvodimo nove proizvode. Mi hoćemo da se širimo, a ne da se prodamo - kaže Ličina.

Prema istim navodima, Fabriku mesa i pašteta "Karneks", čiji je vlasnik investicioni fond "Ašmor", planira da kupi jedna od firmi hrvatskog biznismena Ivice Todorića. Takođe, "Agrokor" je u nezvaničnim pregovorima sa investicionim fondom "Salford" oko kupovine Fabrike "Bambi" i Mlekare Imlek!

U Srbiji trenutno radi 200 hrvatskih firmi, dok samo nekoliko naših firmi posluje na hrvatskom tržištu. Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže za "Pres" da je jako nezadovoljan što srpske firme nisu bolje pozicionirane u Hrvatskoj, bar za trećinu koliko su njihove kod nas.

- Naša privreda nije ni delimično pozicionirana kako su Hrvati ovde, jer Hrvatska je naišla u Srbiji na dobar prijem i potpuno otvorena vrata - kaže Bugarin.


Eh, a "bananice", a "smoki"...

Bananica...

On dodaje i da bi više voleo da su "bananica" i "smoki" u vlasništvu neke domaće firme.

- Ne bih želeo da budem pogrešno shvaćen, ali mislim da bi veliki nacionalni brendovi kao što su "Štark" i "Grand kafa" trebalo da budu unutar naših kuća. Voleo bih da su "smoki" i "krem bananica" i dalje u srpskom vlasništvu. Ali, tržište određuje uslove - kaže Bugarin.

Sekretar odbora za agrar u PKS Milan Prostran kaže da u konditorskoj industriji još dominiraju domaći vlasnici.

- Ostali su nam "Medela", "Banini", "Crvenka", "Pionir", "Svislajon" i "Dunja", bivša "Simka". Samo "Svislajon" koji pravi čuveni "eurokrem" zauzima skoro 40 odsto proizvodnje - tvrdi Prostran, koji smatra da će prelazak "Štarka" u ruke "Atlantik grupe" omogućiti našim proizvodima nova tržišta.

2020 © - Vesti online