Subota 14.11.2009.
17:57
Tanjug

Primaćemo vakcinu "Fosetrija"

Vakcina “fosetrija”, koja će biti primenjena za vakcinisanje u Srbiji, je neživa vakcina čiji je antigenski sastojak dobijen na osnovu embriona kokošijih jaja.

Tidorović je rekao da će zdravi građani biti vakcinisani jednom, a da će pacijenti na terapiji kiseonikom i na hemoterapiji, kao i oboleli od malignih oboljenja primiti dve vakcine.

Za prioritetne grupe stanovništva - hronične bolesnike, trudnice i decu stariju od šest meseci biće dovoljno vakcina, rekao je on i naveo da će se ako bude potrebno nabaviti dodatne količine vakcine “fosetrija”.

Tiodorović je poručio da će protiv novog gripa biti vakcinisani i roditelji dece mlađe od šest meseci jer deca u tom uzrastu ne mogu da prime vakcinu.

Polemika o "selturi"

Zahtev za upotrebu “selture” izazvao je polemiku u švajcarskoj štampi.

Pozivajući se na anonimne izvore bliske proizvođaču vakcine, jedan list je naveo 23. oktobra da su moguće bakterijske infekcije i da su registrovane na nekim testovima “Svismedika”. Dva dana kasnije "Novartis" je demantovao tu informaciju.

Švajcarski zdravstveni organi dali su dozvolu kompaniji “Novartis” i za upotrebu vakcine “seltura” protiv novog gripa, čime su okončane glasine u medijima da ta vakcina ne može dobiti odobrenje vlasti.

“Seltura” je proizvedena na osnovu ćelijske kulture bubrega pasa, što omogućava bržu proizvodnju nego klasični metod sa kokošijim jajima.


 

2024 © - Vesti online