Nedelja 15.08.2010.
21:40
Blic online

Partije u Srbiji zarađuju milione!

Prava kontrola partijskih finansija tek posle donošenja novog zakona o finansiranju stranaka
 

Prema finansijskim izveštajima stranaka, do kojih je došao list "Blic“, prošle godinu su sa gubitkom poslovale SPS, Jedinstvena Srbija, DSS i DHSS. Najveći dobitak zabeležili su radikali (preko 65 miliona dinara) koji su 2008. godine bili u gubitku 62.130.000 dinara.


Marko Blagojević iz CeSID kaže za list "Blic“ da 2008. i 2009. godine nisu uporedive zbog parlamentarnih izbora koji su održani pre dve godine. Kako objašnjava, do 2009. godine sve partije su imale neuporedivo veće rashode nego što je to slučaj u bilo kojoj drugoj neizbornoj godini.


- Nije lako napraviti komparativnu analizu zato što je bila drugačija struktura partijskih aktivnosti. Ali, kod SRS je stvar relativno jasna: 2008. bila je izborna godina u kojoj je SRS do septembra bila celovita. Od kraja 2008. ona to više nije, ali je zadržala sve pare. S druge strane, naprednjaci ne nastupaju u parlamentu kao SNS, nego kao grupa "Napred, Srbijo“, koja je i dalje deo SRS, jer na izborima nisu izabrani kao poslanici SNS. Kao takva, SNS ne dobija novac iz budžeta, već sav novac uzima SRS, sada daleko manja, ali sa istom količinom para koju je imala i ranije - kaže Blagojević.

Većina registrovanih stranaka predala je finansijske izveštaje, ali je uočljivo da neki nedostaju, kao što su izveštaji LSV i SVM. Jedan od nedostataka zakona jeste to što protiv onih stranaka koje nisu predale izveštaje teško može da se pokrene prekršajni postupak, jer nije propisan rok za predaju, kaže za sutrašnji "Blic“ Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbije“.

2024 © - Vesti online