Subota 14.11.2009.
18:10
B92

Kon: Vakcina je bezbedna

Predrag Kon (desno) smatra da je vakcina protiv novog gripa bezbedna

U borbi protiv virusa H1N1 u svetu se primenjuju četiri vrste vakcina. Živa vakcina koja sadrži živ virus sa sitnim izmenama kako se njenom primenom ne bi izazvala bolest, rekao je u subotu Kon.

Tu je, kako je kazao, i celovirusna vakcina u kojoj je prisutan virus ali umrtvljen i inaktivisan. Split-vakcina sadrži virus pocepan na delove zbog čega izaziva slabe reakcije pa se može davati i deci već od 6 meseci života.

Tip vakcine - "fosetrija"

 

Predsednik Komisije za nabavku vakcina Branislav Tiodorović izjavio je u subotu da će Srbija od firme "Novartis" kupiti tri miliona doza vakcine tipa “fosetrija”.

 

Najzad tu je i ''subjunit'' vakcina, vakcina kojom će se vakcinisati stanovništvo u Srbiji. Ona sadrži samo delove virusa koji utiču na stvaranje imuniteta. To je najprečišćenija i najsavremenija vakcina koja do sada postoji, kaže dalje Kon.

“Danas se puno priča o dodacima koji idu uz vakcinu pa postoji priča vezana za adjuvans. To je nosač koji se koristi da bi imunogenost bila veća, međutim, nažalost tada je i reaktogenost malo veća pa ona malo više boli. Zatim se pominje timerosul ili tiomersal, to je etil-živa koja se koristi kao konzervans još od 1930. godine i koja se uveliko koristi u vakcinama koje smo gotovo svi već primali”, tvrdi Kon.

Neželjeni efetki vakcine

 

Neželjeni efekti posle primanja vakcine protiv novog gripa su, po mišljenju stručnjaka, retki, a ukoliko do njih dođe javljaju se tokom prvih mesec dana od vakcinacije.

Prema rečima Predraga Kona, tiomersal je prethodnih godina bio optuživan da izaziva određene reakcije i automimune bolesti, uključujući autizam. U jednom periodu je bio izbačen iz upotrebe da bi naučna istraživanja dokazala da nema uzročno-posledičnih veza.

Tiomersal se inače godinama koristi u sezonskim vakcinama protiv gripa i kod nas nije bilo neželjih reakcija, osim kratkotrajnog bola, malaksalosti ili temperature. 

“Ako se javljaju neke reakcije, kao što je recimo Gilen-Bare, koji se najviše pominje i koji je vezan za autoimune reakcije na nivou nerva, onda se te reakcije javljaju u prvih mesec dana. To su te teške reakcije koje se mogu očekivati u 1 na milion slučajeva. teško je reći da postoji apsolutno bezbedna vakcina”, objašnjava Kon.

Statistika pokazuje da je na 42 miliona vakcina do sada registrovano nešto više od 750 neželjenih i prolaznih reakcija. Imunitet na H1N1 stiče se dve do tri nedelje nakon vakcinacije.

2024 © - Vesti online