Nedelja 15.08.2010.
17:42
Tanjug

Turska: Liturgija dozvoljena jednom godišnje

Patrijarh Vartolomej I pred pravoslavcima iz cele Evrope
 

Pravoslavni vernici iz Grčke, Rusije, i drugih zemalja doputovali su u manastir izgrađen u planini u blizini Crnog mora, kako bi prisustvovali liturgiji, prenela je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP). 

Kako je saglasnost bila poznata još pre nekoliko nedelja, danas se oko manastira okupilo i desetak hiljada potomaka pontijskih (crnomorskih) Grka, ne verujući da će ikada u životu ovo doživeti. Njihovi preci bili su prisiljeni da pre skoro devet decenija napuste svoju postojbinu, najvećim delom u okviru "razmene stanovništva".

Turske vlasti su pre više decenija ovaj manastir proglasile za muzej, nedozvoljavajući bogosluženje. Nedavno pismo turskog ministra kulture patrijarhu Vatolomeju da jednom godišnje može da poseti i služi u Sumeli doprinosi da se grčko-turski odnosi poboljšaju.

Patrijarh Vartolomej je u obližnji grad Trabzon stigao prethodnog dana. Uveče je priredio večeru - iftar za trabzonskog guvernera, muftiju i druge funkcionere i velikodostojnike i založio se da hrišćani i muslimani žive u miru i međusobnom poštovanju.


Tokom liturgije u Sumeli, patrijarh je pola propovedi održao na turskom.
 

Turske vlasti, koje pokušavaju da se približe Evropskoj uniji i ispune evropske standarde, nastoje da poboljšaju odnos prema etničkim i religijskim manjinama, iako organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da su izmene na ovom polju spore.

2024 © - Vesti online