Nedelja 15.08.2010.
16:00
RTS

Zamalo da se okupa u Meksičkom zalivu

Obama sa ćerkom Sašom: Kao plivaju u Meksičkom zalivu

Obama, koji je na Floridu došao sa porodicom, obećao je da će vlada nastaviti da ulaže napore sve dok prirodna sredina ne bude potpuno očišćena, zagađivači izvedeni pred lice pravde, a ljudi koji žive na obali Meksičkog zaliva "ne stanu ponovo na noge".


Američki predsednik se sa porodicom okupao u Meksičkom zalivu kako bi pokazao da je ovaj region, koji zavisi od prihoda od turizma, bezbedan i čist. On je rekao da namerava da sa porodicom uživa u plažama i vodi, kako bi pokazao Amerikancima da i oni treba da dođu ovde.

Agencija AP, međutim, navodi da su članovi predsedničke porodice plivali u zalivu Sent Endrju izvan Eligejtor pointa, što tehnički, nije Meksički zaliv.

Bela kuća je organizovala ovaj vikend posle kritika da predsenik savetuje Amerikancima da idu na odmor u Meksički zaliv, dok on letuje u Severnoj Karolini, Mejnu i Martas Vinjardu.

Curenje nafte iz naftnog izvora u Meksički zaliv usledilo je posle eksplozije na naftnoj platformi nedaleko od obala Lujzijane 20. aprila, kada je poginulo 11 radnika.

Nekontrolisano isticanje nafte je, posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, delimično stavljeno pod kontrolu tek 4. juna. Smatra se da je to najveća ekološka katastrofa u američkoj istoriji.

2024 © - Vesti online