Subota 14.11.2009.
16:26
RTS

Završen festival čembala

Koncertom polaznika majstorskih kurseva čembala, na kome su kao gošće nastupile renomirane umetnice i pedagozi Agneš Varajai iz Mađarske i Svetlana Stojanović - Kutlača, u Atrijumu Narodnog muzeja završen šesti Međunarodni festival čembala.


U skladu s dosadašnjom praksom da Festival zatvore polaznici majstorskih radionica čembala koje vode istaknuti evropski i naši čembalisti, učesnici Festivala, i ovogodišnji festival koji je pod nazivom "Čembalo, živa umetnost" zatvorili su mladi muzičari.

Na završnom koncertu nastupili su polaznici majstorskih kurseva čembala Egona Mihajlovića, Smiljke Isaković, Laure Puerto, Marije Liuze Baldasari, Kristofera Stembridža i Kutlače.

Mladim čembalistima kao gošće koncerta pridružila se mađarska umetnica Varajai koja je, zbog bolesti, bila sprečena da nastupi na festivalu 9. novembra u duu sa Kutlačom, kada je "uskočila" gošća iz Italije Marija Luiza Baldasari.

Brojnoj festivalskoj publici dve čembalistkinje odužile su se na zatvaranju festivala. Sa malim zakašnjenjem, ali izavnredno nadahnuto i usklađeno one su izvele dela iz svog najavljenog programa "Končerto za dva čembala" Johana Sebastijana Baha (1685-1750) i "Sonatu za dva čembala" njegovog sina Vilhema Fridemana (1710-1784).

Organizator ovog jedinstvenog festivala u regionu - Kulturni centar Beograda, šesti put za sedam godina jer je lane Festival čembala preskočen zbog finansija, omogućio je našoj publici da uživa u sedam koncerata.

Na njima su izvedene kompozicije starih majstora Georga Fridriha Hendla (1685-1759) povodom obeležavanja 250. godišnjice smrti svetskog velikana baroka, ali i muziku za čembalo savremenih autora u izvođenju eminentnih umetnika i pedagoga iz zemlje i sveta.

2024 © - Vesti online