Subota 14.08.2010.
23:00
Tanjug

Troje dece povređeno u bombaškom napadu u Severnoj Irskoj

U saopštenju policije se navodi da je eksplozivna naprava aktivirana u blizini jedne školi u mestu Lurgan, 35 kilometara zapadno od Belfasta, prenela je agencija AP.


U nesreći je povređeno dvoje dvanaestogodišnje dece i jedno dete koje ima dve godine, najverovatnije od gelera.


Policija je posle eksplozije evakuisala susedne zgrade, pošto se sumnja da se u blizini nalazi još eksplozivnih naprava. Prema rečima poslanika Socijaldemokratske i radničke partije Dolores Keli, napad su izveli pobunjenici koji su ciljali lokalne policajce.


Ranije ovog meseca Irska republikanska armija (IRA) postavila je lažnu automobil-bombu ispred lokalne policijske stanice, a u Londonderiju, drugom po veličini gradu u Severnoj Irskoj, bomba je nedavno eksplodirala ispred policijske stanice, pri čemu je pričinjena manja materijalna štetu.


Pobunjenici iz redova IRA-e izveli su tokom poslednjih godina niz bombaških napada u Severnoj Irskoj, ali su žrtve bile retke. Oni se protive mirovnom procesu u Severnoj Irskoj i vladi katolika i protestanata, čije je formiranje omogućeno mirovnim sporazumom iz 1998. godine, u kojem su posredovale SAD.

2024 © - Vesti online