Subota 14.08.2010.
11:35 >> 20:33h
Srna

Crna Gora: Ko izmišlja bakterije usred sezone?!

Slovenska plaža u Budvi
 

Glupčinski je potvrdio da je kod pacijenta crnogorskog porekla izolovan enzim NDM - 1 koji proizvodi superbakteriju. On je rekao da ima informaciju da je ta osoba imala saobraćajnu nesreću i da je, nakon što je bila na intenzivnoj njezi u Crnoj Gori, prebačena u bolnicu u Luvenu.

"Ozdravljenju pacijenta pomoglo je to što, iako je bio izložen bakteriji, kod njega nije došlo do većeg širenja infekcije", rekao je Glupčinski podgoričkoj televiziji ''In''.

Prema njegovim rečima, glavna žarišta superbakterije su Indija i Pakistan, a u Evropi Velika Britanija. "Zato je crnogorsko poreklo pacijenta za nas bilo veliko iznenađenje, jer nismo čuli ništa o postojanju te bakterije u Crnoj Gori", istakao je Glupčinski.

On je objasnio da superbakterija ne predstavlja pretnju zdravim osobama, već su rizična grupa pacijenti u bolnicama koji je mogu dobiti zbog loše higijene.

Ni Ministarstvo zdravlja niti ostale zdravstvene institucije nemaju nikakav podatak da je, navodno, bakterija NDM-1 zarazila jednu osobu u Crnoj Gori, koja je kasnije izlečena u belgijskoj bolnici, rekao je crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Radunović je za "Pobjedu" da je veoma simptomatično da se, po pravilu, u jeku turističke sezone, uvek "pojave" neka bakterija ili virus.

"Ta bakterija ili virus najčešće su nepoznatog porekla. I sve se dešava po viđenom scenariju, neko je eto oboleo u junu ili julu, a leči se baš u avgustu, u jeku turističke sezone", kaže Radunović. On je naveo da Crna Gora od Centra za prevenciju zaraznih bolesti u Stokholmu nije dobila nikakvo upozorenje.

2024 © - Vesti online