Petak 13.08.2010.
19:51
Tanjug

Belgijanac prva žrtva superbakterije, zaražen i Crnogorac


Žrtva je zaražena bakterijom dok je bila na lečenju u bolnici u Pakistanu, a preminula je u junu od sepse, preneo je francuski radio RFI.


"To je bio pacijent dijabetičar. Imao je saobraćajnu nesreću tokom puta u Pakistan. Hospitalizovan je sa velikom povredom noge i zatim je prebačen u Belgiju, ali je već bio zaražen", izjavio je doktor u bolnici AZ VUB.

Zaražen po dolasku iz Crne Gore

 

Muškarac iz Crne Gore inficiran je u julu bakterijom NDM-1, izjavio je predstavnik Univerziteta u Luvenu Jurij Glupčinski. Pacijent je lečen u jednoj bolnici u Anversu i njegovo stanje je bolje zbog čega je pušten kući, rekao je on i dodao da pacijent svake godine ide na godišnji odmor u Crnu Goru, gde je takođe bio u bolnici, zbog saobraćajne nesreće.

Mikrobiolog Jurij Glupžinski izjavio je da su ove godine u Belgiji dva pacijenta zaražena bakterijom NDM-1, naveo je RFI.


Belgijske bolnice su, međutim, saopštile da neće uvesti nikakve posebne mere da zaštite pacijente od novih zaraza.


Indijski Kongres je danas odbacio kontroverze oko bakterije kao "smešne" i saopštio da ne treba ozbiljno shvatati pokušaje da se to pitanje senzacionalizuje, prenela je indijska novinska agencija PTI.


"U bolnici doktori uvek savetuju pacijenta da ne treba da provodi više vremena nago što je neophodno, jer postoji opasnost da će se zaraziti. Ali reći da su sve bolnice zaražene bakterijom NDM-1 nije korektno", izjavio je predsednik Kongresa Maniš Tevari.


Tevari je rekao da su svi izveštaji o "superbakteriji", koja je navodno poreklom iz Nju Delhija, i "svaki pokušaj da se senzacionalizuje to pitanje detinjasti i smešni".


Indijski ministar zdravlja Dineš Trivedi izjavio je da su svi zabrinuti, ali da je "superbakterija svetski fenomen", koji nije vezan za jednu oblast ili državu.


Radi se o enterobakteriji koja proizvodi enzim NDM-1, a prvi je 2009. identifikovao Timoti Volš s univerziteta u Kardifu (Velika Britanija) kod švedskog pacijenta koji je bio na bolničkom lečenju u Indiji.


Bakteriju su istraživači izolovali i kod 37 pacijenata u Velikoj Britaniji među kojima su neki putovali u Indiju ili Pakistan radi estetskih hirurških intervencija.


NDM-1 je otporan na skoro sve vrste antibiotika, uključujući i "karbapeneme", antibiotike koji se obično koriste u hitnim slučajevima i za lečenje multiotpornih infekcija.


Bakterija je izolovana i u Sjedinjenim Američkim Državama, Holandiji, Australiji i Kanadi, takođe kod pacijenata koji su išli na lečenje u Indiju, javile su svetske novinske agencije.

2024 © - Vesti online