Petak 13.08.2010.
07:41 >> 15:39h
Vestionline

Počela jubilarna 50. Guča!

Prvog dana Dragačevskog sabora trubača u Guči venčali su se Milutin Davinić (55) iz Trnave kod Čačka i Irena Belnardo (63) iz Berlina koja je prošle godine uzela pravoslavnu veru. Mladenci su nakon venčanja u crkvi u fijakeru prošli ulicama Guče, a pratili su ih trubački orkestri.

Mladoženja je rekao novinarima da su se njih dvoje upoznali u Berlinu pre sedam godina i da su odlučili da se venčaju na 50. Dragačevskom saboru.Venčanju je prisustvovala mladina i mladoženjina rodbina iz Nemačke i Srbije.

Dragačevski sabor prvi put će trajati deset dana, a sve sobe u Guči odavno su rezervisane. Televizija Pink prenosiće od 16. do 22. avgusta program iz Guče.

U deset sati je pored Spomenika trubaču uz zvuke saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" i pucnjave prangija sa okolnih brda podignuta zastava.

"Danas je Guča centar sveta. Vlada zato i podržava ovu manifestaciju, koja opstaje i razvija se već pola veka", rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, koji je podigao zastavu.

Otkriven je spomenik Desimiru Perišiću, pobedniku prvog Sabora održanog 14. oktobra 1961. godine, rad beogradskog vajara Velimira Karavelića. Otvoren je i Muzej trube, i održana svečana akademija o Saboru.

Na takmičenje je prijavljeno 15 orkestara sa svih kontinenata, koji će se prvi put boriti za "Zlatnu trubu sveta".

2024 © - Vesti online