Sreda 18.08.2010.
16:45

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Izvor Svete Petke za neplodnost

Izvor je u pravom raju zelenila i drveća gde čovek ne može, a da ne oseti, kako mnogi tvrde, blagoslovenu ruku svetice Petke, zaštitnice žena i nemoćnih.


Žitelji Železnika i okoline su na ovom izvoru napravili česmu, ogradili zemljište i napravili pravu crkvu pod otvorenim nebom. Sveće na sve strane, na ogradi voće i slatkiši, na granama drveća vise marame i peškiri... Pored česme penzionerke Mica Ugrenović i Tanja Zdravković pune balone sa čudotvornom izvorskom vodom.
 

- Dva puta nedeljno dolazim na ovaj izvor, pijem samo tu vodu, smiruje me, poboljšava mi apetit, spavam kao beba - kaže Mica Ugrenović.
 

Njena prijateljica Tanja Zdravković živi u Makedoniji, ali godinama obilazi crkve, manastire i sveta mesta širom Srbije.
 

Pomoć iskrenim vernicima


Sveštenik Dragan Anđelić iz crkve Stefan Dečanski u Železniku osveštao je pre desetak godina ovaj izvor, ali dolazi da održi na izvoru liturgiju kad god ga građani pozovu. - Izvor je sveto mesto, siguran sam u to. Voda je čudesna i lekovita, neki tvrde da je to zbog sastojaka, ali ubeđen sam da leči vera u Boga, jer voda pomaže samo iskrenim i pravim vernicima. Sveta Petka je bila čudotvorka i isceliteljka, verovati u nju i njene moći je put koji vodi do zdravlja i blagostanja - kaže otac Dragan.

- O ovom izvoru sam čula priče u Skoplju, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu... Voda leči nervna oboljenja, dobra je za želudac, a priča se da poboljšava vid, da ljudi koji sa njom ispiraju oči vrlo brzo prestanu da nose naočare - ubeđena je Tanja Zdravković.
 

Legenda kaže da je nekada ovuda prolazio put koji je Ostružnicu povezivao sa Beogradom. Bogati i ugledni trgovac čija je kćerka jedinica bila slepa od rođenja često je dete vodio kod nekog prestoničkog lekara ne bi li progledala. Jednom su zastali kraj izvora da predahnu, umili se i popili malo vode. Devojka je zaspala i kada se probudila, počela je da plače, kroz suze je rekla da vidi svetlost. Devojčin otac uredio je izvor i postavio mermernu ikonu svete Petke u znak zahvalnosti.


Miloje Vasić, koji redovno dolazi na izvor, pokazuje ploču na kojoj su uklesane reči: "Podignuto 1872. Obnovljeno 1973. Građani dobrovoljnim radom. Investirao i tri leta radio Kojić B. Milivoje iz Železnika."
 

Pristižu vernici, mole se, pale sveće, umivaju se vodom. Prepričavaju se čudesna izlečenja, posebno nerotkinja.
 

- Svog prijatelja i njegovu ženu sam doveo ovde, jer nisu mogli da imaju dece. Prenoćili su pored izvora i dogodilo se čudo, dobili su dvojke, ćerku i sina - priča Darko Milić.


Janković Dragan, momak iz Železnika, na izvoru je svakodnevno, pere stepenice koje vode do česme, brine o figuricama svete Petke koje su tu ostavili oni koji su na ovom izvoru potražili i našli spas. Dragan ne želi da se fotografiše, kaže da o izvoru brine jer mu se sveta Petka pojavila u snu i pomogla mu da prebrodi životnu krizu u koju je zapao i da je briga za izvor njegov sveti zadatak.


- Kada počistim livadu oko izvora, obrišem ogradu i operem stepenice osećam se lak kao perce i srećan kao ptica - veli Dragan.
 

Po predanju, izvor svete Petke nastao je kada su mošti svete Petke iz Carigrada preko Srbije prenošene u Rumuniju, u grad Jaši, gde se i danas nalaze. Gde god su oni koji su nosili mošti zastali da prenoće, potekla je čudotvorna voda.

Pročitajte još:

1. Vilinski izvori - lek za živce

2. Muška voda za žensko veselje

3. Belom vodom protiv gube

4. Sumporom protiv tumora

2024 © - Vesti online