Sreda 08.09.2010.
14:53
Z. Tmušić - Vesti

Muška voda za žensko veselje

Izvoru mineralne vode u blizini Kladnja, koji je u 17. veku poznati turski putopisac Evlija Čelebija nazvao Izvorom mladosti ili Muškom vodom, već dugi niz decenija pripisuju se lekovita svojstva, prvenstveno u smislu jačanja fizičke sposobnosti, naročito muškaraca.
 

Što zahvaljujući marketinškim veštinama, što zahvaljujući priči o nekim dedama koji su se napili vode i postali očevi, voda na obroncima planine Konjuh je vremenom postala poznata kao muška voda, a o njenim afrodizijačkim svojstvima počele su da kruže bajke.

Tek, bosanska vijagra u flašama, pa i balonima i buradima krenula je u svet, a put Kladnja krenuli su mnogi "mučenici", sve verujući da voda pomaže rast i snagu...
 

U poslednje dve decenije priča o muškoj vodi iz Kladnja se prilično utišala. Gotovo se i ne pominje. Neki drugi afrodizijaci u apotekama dosta su, kažu, bliži muškim nogama nego gudure planine Konjuh.
 

Ali se, zato, malo više pominje čudotvorna voda iz obližnjih Šekovića. Sad, kažu, voda sa izvora okolo manastira Lovnica iznad Šekovića nije, baš, iz reda muških voda koje pomažu ili potpomažu rast i razvoj, već je, kako stručno pojašnjavaju žitelji ove varošice, "voda koja udari u glavu i tera u akciju".
 

Potvrda nauke


Brojne naučne analize, koje su počele da se sprovode od 1968, potvrdile su višestruku lekovitost kladanjske mineralne vode. Pre svega, utvrđeno je da ona deluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, na brže izlučivanje vode i regeneraciju crevnog i želudačnog trakta, poboljšavanje cirkulacije krvi i jačanje vitalnosti organizma.

- Verujte na reč, kad se čovek napije ove izvorske vode udari mu krv u obraze i još kojekuda, i dobije ogromnu želju da istog časa upozna neku žensku i vodi sa njom ljubav. Znam mnogo momaka i oženjenih ljudi koji su odnekle poslom došli u Šekoviće, popili slučajno neku čašu ili flašu vode, pa kad ih je udarila voda, našli curu i ostali ovde. Razumeš?! Da pojasnim: ona voda iz Kladnja pomaže muškarcima koji imaju problema kad hoće da vode ljubav, a voda iz Šekovića tera muškarce non-stop u akciju, odnosno odmaže ženama koje hoće da spreme pitu - stručno će Dragan Zekić iz Šekovića.


Među onim pričama koje još jedino preživljavaju na istoku BiH, jeste i ta da je neki (ne)srećnik iz Vlasenice mesec dana mešao vodu iz Kladnja i Šekovića, pio po tri litra dnevno i da je, vele, potom prvi prošao sarajevsku audiciju za izbor glavnog glumca u jednom švedskom akcionom filmu.

Pročitajte još:

 

1. Vilinski izvori - lek za živce

2. Belom vodom proti gube

3. Izvor Svete Petke za neplodnost

4. Sumporom protiv tumora

2024 © - Vesti online