Petak 13.08.2010.
03:47
Tanjug

"Stefan Prvovenčani" Peđi Isusu

Prof dr Predrag Ristić

Priznanje "Stefan Prvovenčani" obuhvata povelju, kolajnu - rad Ljubiše Mančića i novčani iznos, a dodeljuje se za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi i nauci, kazao je na konferenciji za novinare prof dr Tiodor Rosić.


Ristić je rođen u Beogradu 1931. godine. Diplomirao je 1956. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom "Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira".

Ima status istaknutog slobodnog umetnika, član je ULUPUDS-a, a u penziji je od 1991. godine. Od 1977. je gost-profesor Univeziteta u Gracu i Beču i izabran je za gosta profesora na univerzitetu u "Ecol de Arshiesture -1e Raris - la Vilette UR VII" u Parizu 1999. godine.


Njegov život je obeležen, uglavnom, projektima crkvenih objekata. U Srbiji, a i u svetu, sagrađeno je više od 80 hramova po njegovim planovima.


Među njegova najlepša zdanja spada crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, Saborni hram u Podgorici, crkva u Apatinu, na Ravnoj Gori, Ostrogu, u Gackom, Ubu, Birmingenu, Hanoveru, Sidneju...


Svojim delom i radom, zalažući se za stvaralašku obnovu nepravedno zapostavljene prošlosti, Ristić je obeležio epohu, ali i vremena koja dolaze, rekao je Rosić.


On je objasnio da je Ristić arhitekturi pristupao korelacijski, zalažući se za spoj umetnosti, građevinarstva i muzike. Umesto oficijelne, strogo pravolinijske arhitekture, zalagao se za organsku, po meri čoveka.


On je konstruisao i muzički instrument "drndafon", drveni instrument neobičnog oblika, na kojem je proizvodio neobične tonove pomoću metalnih klinaca koji su virili iz drvenog dela instrumenta posebnog oblika.


Taj instrument mu je omogućio eksperimentalno istaživanje akustike, što je plodonosno primenio u projektovanju crkava.


Dosadašnji dostojanstvenici Raških duhovnih svečaniosti su kompozitor Svetislav Božić, slikar Milorad Bata Mihailović, filozof Mihailo Đurić, pesnik Miodrag Pavlović, režiser Emir Kusurica, slikar Sava Rakočević, pesnik Slobodan Rakitić, književnici Danko Popović, Dragoslav Mihailović i muzički umetnik Bora Dugić.

2024 © - Vesti online