Četvrtak 12.08.2010.
18:23
Vestionline

LDP: Ko voli Kosovo, nek prihvati novu politiku!

Prema njegovim rečima, LDP predlaže da se svi problemi reše postepenim korigovanjem međusobnih odnosa i stvaranjem novih okolnosti, kroz garancije da će Srbija, ali i Kosovo, ući u EU i NATO, i da će snage NATO biti i dalje biti prisutne na Kosovu.


"Kroz ta dva paralelna integrativna procesa doći ćemo do novih kvalitetnih odnosa, koji će nam omogućiti da razgovaramo na drugačiji način o budućnosti Kosova", ocenio je Jovanović.


Prema saopštenju LDP, Jovanović smatra da, ako "ovako nastavimo, nikome više nećemo biti potrebni, a svet će sam dati odgovor na problem Kosova".


"Ako volimo Kosovo, ne možemo vekovima prolongirati kosovsko rešenje zato što nam u ovom trenutku okolnosti ne odgovaraju. Ako ne bude Srba na Kosovu, Kosovo će izgubiti onaj značaj koji danas ima za Srbiju", upozorio je Jovanović.


Prvi interes kosovskih Srba je ostanak na Kosovu i normalizacija života, smatra Jovanović, a to je "nemoguće bez normalizacije odnosa Srba i Albanaca. Ti odnosi se moraju razvijati uz podršku onih od kojih Srbija presudno zavisi - EU i SAD", napomenuo je Jovanović.


On je poručio da se mora da pronaći zajednički jezik sa Amerikom, "jer se kroz konflikt sa zemljom koja u ovom trenutku formuliše svetsku politiku, nikuda neće stići".


"U fokusu državne politike moraju biti odgovori na pitanja zašto smo došli u taj problem sa Kosovom, zašto nas niko ne razume i zašto našu politiku formulišu isključivo osećanja", rekao je Jovanović. "Jer kada govorimo o interesima, niko od protagonista državne politike ne može da kaže koji su to konkretni interesi", zaključio je Jovanović.

2024 © - Vesti online