Sreda 11.08.2010.
21:05
B92

Kragujevac: Đura Jakšić na deponiji

Kuća u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu, gde je nekoliko godina, u vreme službovanja u ovom gradu (1863. godine) Đura živeo - još postoji, ali je odavno pretvorena u ruinu i predviđena je za rušenje. Više ne postoji ni kulturna manifestacija “Liparski dani”, koja je decenijama održavana Đuri u čast i okupljala mlade stvaraoce.

Đura Jakšić

Gradske vlasti nameravaju da na mestu gde još stoji Đurina kuća naprave novi, moderan stambeno poslovni objekat. Reč je,inače, o atraktivnoj lokaciji u najužem centru grada.

Kako je obećano, na tom će zdanju biti postavljena Đurina spomen -ploča, a verovatno će biti izdvojena i jedna prostorija, pesniku u čast, u kojoj bi se održavale književne večeri i družili umetnici.

Poseban deo priče o zaboravljenom velikanu predstavlja bista Đure Jakšića koja je 70 godina stajala u porti manastira Sveti Đorđe na Liparu. Njeno uklanjanje iniciralo je starešinstvo manastira, uz obrazloženje da mu tu nije mesto, jer je Đura “bio boem, razvratnik i bezbožnik”. Najpre je bista uklonjena u avgustu 2004. godine, dok se ne završi renoviranje porte. Zatim je netragom nestala, a onda je policija uspela da je pronađe na gradskoj deponiji.

Pošto se starešina manastira usprotivio da se ponovo postavi na ranije mesto, bista je doneta u seosku kafanu i smeštena u kafanski magacin. Tada su mnogu Kragujevčani u šali govorili da je kafana Đurina sudbina, te da je red da se tu i skrasi.

2024 © - Vesti online