Četvrtak 12.08.2010.
08:00
Tanjug

Superbakterija otporna na sve antibiotike

 


Radi se o enterobakteriji koja proizvodi enzim NDM-1, a prvi put je identifikovao 2009. godine naučnik Timoti Volš sa Univerziteta u Kardifu (Velika Britanija) kod Šveđanina koji je bio na bolničkom lečenju u Indiji.


Ta bakterija je, međutim, sada već izolovana kod 37 pacijenata u Velikoj Britaniji, među kojima je određen broj putovao u Indiju ili Pakistan radi obavljanja estetskih operacija.


Bakterija je izolovana i u SAD, Holandiji, Australiji i Kanadi, takođe kod pacijenata koji su išli na estetsku hirurgiju u Indiju.

U članku objavljenom u časopisu "Lancet Infectious Diseases", lekari pišu o otkriću novog gena pod imenom NDM-1 koji je promenio bakteriju, zbog čega je otporna na gotovo sve poznate antibiotike.

Superbakterija je već rasprostranjena širom Indije, u kojoj zdravstveni sistem ima mnogo manje mogućnosti da je identifikuje i ponudi adekvatne antibiotike.

"Potencijalna pretnja koju NDM-1 predstavlja za zdravlje širom sveta je ogromna. Potrebna je međunarodna koordinacija", naveli su autori.

"Situacija, posebno u zemljama koje promovišu zdravstveni turizam, zahteva neprekidan nadzor. Posledice bi mogle da budu ozbiljne", napisao je Johan Pitut, mikrobiolog sa Univerziteta Kalgari.

2024 © - Vesti online