Sreda 11.08.2010.
10:39
Tanjug

Meka: Najveći sat na svetu počinje da otkucava

Četvorostrani sat, prečnika 40 metara, što je pet puta više od londonskog Big Bena, nalaziće se na drugom po veličini tornju na svetu, posle Burž Halife u Dubaiju, a trebalo bi da bude pušten u probni rad u prvoj nedelji Ramazana, koji je počeo danas, preneli su svetski mediji.

Dosad je postavljena jedna strana sata, koju krasi mozaik od 98 miliona staklenih delova. Ispod sata, koji će gledati na četiri strane, biće natpis "U ime Alaha", a sat će biti osvetljen sa 21.000 belih i zelenih sijalica i videće se sa udaljenosti od 25 kilometara.

Toranj, najviša zgrada kompleksa Abraj Al Bait, koji gleda na Veliku džamiju, biće visok 577 metara, imaće 76 spratova, 76 liftova i 1.005 gostinskih soba. Burž Halifa u Dubaiju visok je 828 metara.

Procenjuje se da će izgradnja tornja koštati oko dve milijarde dolara, a otvaranje se očekuje krajem godine. Sat su dizajnirali nemački i švajcarski inženjeri, a cena mu je 800 miliona dolara. Kompleks, koji se sastoji od sedam kula, gradi saudijska grupa Binladen.

Muslimanski naučnici i sveštenici predstavili su, na konferenciji u Dohi 2008. godine, "naučne dokaze" koji pokazuju da je Meka centar sveta i pravi univerzalni meridijan, a ne Grinič, koga je Zapad nametno kao standard.

2024 © - Vesti online