Sreda 11.08.2010.
09:45 >> 10:41h
Srna

Kesić: Srbija gubi i Kosmet i EU

Obrad Kesić

Kesić je rekao da se u diplomatskim krugovima u Vašingtonu i među onima koji utiču na kreiranje politike sve češće ističe uverenje da se "Srbija opredelila za EU" i da će zato pitanje Kosova biti manje problematično.

On je u izjavi za "Blic" naveo da su u Vašingtonu ohrabreni signalima iz Srbije u poslednjih desetak dana i smatraju da će Beograd prihvatiti realnost na Kosovu.

"Raspoloženje vezano za Kosovo u Vašingtonu je veoma optimistično. Na osnovu rasprave u Skupštini Srbije i izjava ministra Vuka Jeremića o tome da se Srbija neće sukobljavati sa Briselom i Vašingtonom zbog Kosova, stvara se uverenje da je konačno došlo do pomaka u poziciji Srbije i da zato nije vreme da se traži neko kompromisno rešenje oko statusa i podele, već da treba iskoristiti trenutak i dodatno uceniti Srbiju članstvom u EU", rekao je Kesić, koji je i stariji partner u konsultantskoj kompaniji iz Vašingtona "TCM Global Kosultants LLC".

Kesić navodi da u SAD vlada uverenje da treba nastaviti sa dosadašnjom tvrdom politikom i da je rešenje blizu, a "Beogradu je poslata jasna poruka da posle mišljenja Međunarodnog suda pravde nema povratka i da treba što pre pokrenuti pregovore između Beograda i Prištine o konkretnim problemima".

On smatra da je Srbija sada u nepovoljnijem položaju nego što je bila pre iznošenja mišljenja suda i da joj se više ne nudi ubrzanje pristupa EU u zamenu za kooperativnost oko Kosova.

"Srbija je htela i EU i Kosovo, a sad će ostati i bez jednog i bez drugog", naglasio je Kesić.

"Blic" piše da ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić ovih dana neumorno pokušava da obezbedi većinu u Generalnoj skupštini UN za srpsku rezoluciju o Kosovu kojom se osuđuje jednostrano proglašenje nezavisnosti i traže pregovori o svim otvorenim pitanjima.

Pozivajući se na izvore bliske državnom vrhu Srbije, list piše kako činjenica da još nijedna zemlja nije priznala Kosovo posle mišljenja suda ohrabruje Beograd da bi mogao da dobije većinu za svoje stavove.

2024 © - Vesti online