Sreda 11.08.2010.
09:17
Srna

"Radikalni islamisti kontrolišu džamije u BiH"

Džamija kralja Fahda u Sarajevu

Profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović rekao je za "Fokus" da su najmanje četvorica otmičara, među njima i glavni organizator ovog napada, svojevremeno duže ili kraće boravili u BiH.

"Glavni otmičar aviona Muhamed Ata borio se tokom rata u sastavu `El mudžahedin` odreda, a posle rata jedno vreme živeo je u selu Bakotić, kod Maglaja. Navaf al-Hazmi i Kalid al-Midhar, otmičari aviona koji se obrušio na Pentagon, takođe su se borili kao islamski džihad ratnici u BiH, a `mozak operacije` Halid šeik Muhamed čak je upisan i u matičnu knjigu državljana BiH", pojasnio je Trifunović koji je i član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Vojnopolitički analitičar i sociolog religije Dževad Galijašević naglasio je da simpatizeri i sledbenici radikalnog islama danas u BiH kontrolišu više od stotinu džamija, u kojima propovedaju nešto slično onom, što su propovedali oni, koji su se okupljali u džamiji Taiba u Hamburgu.

Prema njegovim rečima, pod kontrolom vehabija je i jedna od najvećih evropskih džamija - džamija Kralja Fahda u Sarajevu, iz koje njen glavni imam Nezim Halilović Muderis gotovo redovno odapinje otrovne političke strelice prema svim neistomišljenicima.

"Ko dolazi u tu džamiju, šta Muderis poručuje svojim sledbenicima, ko sve koristi njene prostorije, javnost u BiH ne zna, jer njene službe ne mogu ni ući u taj verski objekat iz prostog razloga što je reč o eksteritorijalnoj jedinici, vlasništvo Saudijske Arabije. Nije li vreme da se vlasti pozabave time", zapitao je Galijašević.

Predsedavajući Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbednost Branko Zrno smatra da je eksteritorijalnost džamije Kralja Fahda jedan od apsurda BiH.

2024 © - Vesti online