Sreda 11.08.2010.
13:01
T. Zečević, N. Đorđević - Vesti

Nemci traže srpske lekare

Na hitnu potragu za mladim lekarima, zapadne zemlje je naterao izraženi nedostatak visokoobrazovanog kadra ove struke. Ponude su upućene jugoistočnoj Evropi, ponajviše Balkanu.

Srpski lekari na ceni u Nemačkoj
 

- Najkonkretnija ponuda stigla je iz Nemačke koja u ovom trenutku potražuje čak 2.500 diplomiranih lekara. Treba istaći da sve lekare traže iz našeg regiona, najviše iz Srbije, što je istovremeno veliko priznanje našoj struci i medicinskim fakultetima iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša i Kosovske Mitrovice - otkriva za "Vesti" dr Nevenka Dimitrijević, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.
 

Kako su nam potvrdili u Nacionalnoj agenciji za zapošljavanje, realizacija ovog projekta teče bez konkursa, a na osnovu sporazuma koji je potpisan između srpskog i nemačkog ministarstva zdravlja, a zaokružen nedavnom posetom Beogradu dr Evolda Ziba, državnog sekretara nemačkog ministarstva.
 

Norvežani otvorili i "srpsku agenciju"

Koliki je nedostatak broja mladih lekara u razvijenim zapadnim zemljama potvrđuje i primer Norveške. Ova skandinavska zemlja već je uz dogovor sa Ministarstvom zdravlja, a preko Nacionalne agencije za zapošljavanje, otvorila i svoju agenciju, čiji je isključivi zadatak odabir mladih srpskih lekara i njihovo odvođenje u Norvešku.

Kako je dogovoreno, isključivo će se tražiti novopečeni doktori bez iskustva, tražiće se lekari opšte medicine, a prva prednost budućim gastarbajterima u belom biće poznavanje nemačkog jezika. U ovom aranžmanu nema ničeg nepoznatog, jer je sve rađeno na najvišem nivou dveju država. Sve je precizirano, a posebno se vodilo računa o uslovima odlaska. Lekari koji ispunjavaju uslove treba da su nedavno diplomirali, da su bez posla, da su doktori opšte medicine, a mesta boravka će određivati tamošnje ministarstvo zdravlja. I, što je važno istaći, neće se tražiti nostrifikacija diplome, mesečna plata će biti oko 3.500 evra, a lekar će stanovati u apartmanima bolnica. Nakon šest meseci rada i na osnovu procene, bolnica u kojoj bude radio naš lekar slaće ga na specijalizaciju o trošku Ministarstva zdravlja Nemačke. Posle usavršavanja, lekar je obavezan da sklopi ugovor sa tom bolnicom o radu u trajanju od najmanje deset godina.
 

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, do sada je najviše pozivano nezaposlenih mladih lekara sa znanjem nemačkog jezika iz Beograda, a najviše interesenata ima iz Niša i Kragujevca. Do 1. novembra ove godine znaće se koliko će lekara iz Srbije otići na rad u Nemačku.
 

Na birou 2.000 diplomaca

Prema najnovijim statističkim podacima Lekarske komore Srbije, u našoj zemlji je na birou rada trenutno prijavljeno 2.000 mladih lekara. Najduže na zaposlenje čekaju novopečeni doktori koji su se odlučili da zarađuju u svojim rodnim mestima u jugoistočnoj Srbiji. Najteže se zapošljavaju lekari iz Beograda, bez obzira na činjenicu što baš u našem glavnom gradu ima najviše zdravstvenih ustanova.

Dogovorili saradnju: Dr Evold Ziba i Tomica Milosavljević
 

Kragujevčani se već javili na konkurs

Za 20 slobodnih radnih mesta, koliko je nemačka klinika " St Georg Klinikum Eisenać
" raspisala u Srbiji, samo u Kragujevcu je do sada konkurisao svaki peti nezaposleni lekar sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Od 110 nezaposlenih lekara za rad u nemačkoj klinici, koja ima svoje bolnice u čitavoj zemlji, konkurisala su 24 doktora opšte prakse i nekoliko specijalista koji već rade.
 

U Srbiji ne može da nađe posao: Ivana Novoselac

Za početničku bruto platu od 3.500 evra u Nemačkoj veoma je zainteresovana Kragujevčanka Ivana Novoselac (32), koja u Srbiji ne može da nađe posao. Na Medicinskom fakultetu je diplomirala 2005, kratko je radila kao predavač u srednjoj školi i u farmaceutskim kućama. Posao u struci, kaže, ne može da nađe, iako je bila spremna da radi i u drugim gradovima i seoskim ambulantama.
 

- Moja država me očigledno ne želi. Ako me izaberu, jedva čekam da odem, jer ovde, ako nemaš leđa, ne možeš da dobiješ posao. Istovremeno sam napravila i rezervnu varijantu za inostranstvo, ako ova ne uspe. Posao u Nemačkoj mi pruža mogućnost da radim kao lekar i da dobijem specijalizaciju. Ne mogu više da budem na grbači roditelja, koji su me teškom mukom školovali. Bez plate ne mogu da osnujem porodicu - kaže Ivana.
 

Može i bez iskustva

Nemačka klinika raspisala je konkurs u kome traži specijaliste iz oblasti kardiologije, interne medicine, ginekologije, vaskularne hirurgije, psihijatrije i lekare opšte prakse, za koje nude mogućnost daljeg usavršavanja. U konkursu navode da nije potrebno radno iskustvo i da nakon probnog rada od šest meseci stiču pravo da rade na neodređeno vreme.

Sličnog mišljenja je i njen kolega Vojislav Mitrović, rodom iz Kruševca, koji već četiri godine volontira u Centru za kardiologiju u Kragujevcu i na čijoj diplomi je zavidan prosek od 9,14, ali u radnoj knjižici nema ni dana radnog staža. Kaže da ga na klinici u kojoj volontira, svi hvale, ali od ponuda za posao za sada nema ništa.
 

- Loše se osećam kad posle osam sati volontiranja dođem kući, a znam da prvog neće stići plata. Imam 30 godina, stidim se što me roditelji još izdržavaju. Odlazak u Nemačku je zlatna prilika za mene. Ako ne prođem, nastaviću i dalje da konkurišem u inostranstvu jer mi uopšte nije žao da odem odavde. Želim da specijaliziram kardiologiju, a da bih postao kvalitetan specijalista, potrebno je najmanje šest godina - kaže Vojislav.

Srbija na gubitku

Mladi kragujevački lekari, koji su odlučni da odu iz Srbije, kažu da su razočarani jer su posle dugogodišnjeg napornog školovanja u Srbiji prinuđeni da posao traže u inostranstvu. U njihovo visokoškolsko obrazovanje država i porodice su uložili najmanje 50.000 evra. Ako 20 lekara nađe radno mesto u nemačkim klinikama, iz Srbije će u jednom potezu otići stručnjaci čija je "vrednost" skoro milion evra.

2024 © - Vesti online