Sreda 11.08.2010.
02:14
blic.rs

Gasprom: Ma ko pita Tadića, mi gradimo "Južni tok"

Tadić i Borisov se lepo ispričali
 

Srbija i Bugarska mogu, doduše, da iznose svoje želje za pravac “Južnog toka“, i sva će mišljenja biti razmatrana, ali konačnu reč o trasi kojom će proći gasovod imaće “Gasprom“, rekli su za „Blic“ iz pres službe ruskog koncerna.


Međudržavni sporazumi o izgradnji “Južnog toka“ potpisani su sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom. Srbija je prva osnovala zajedničko preduzeće sa “Gaspromom“ za realizaciju “Južnog toka“, u kojem ruska kompanija ima 51 odsto kapitala.


U Moskvi nisu želeli da komentarišu sastanak Borisa Tadića i Bojka Borisova, ali su objasnili Srbima i Bugarima kako funkcionišu poslovi sa Rusima.


- Šta su pričali predsednik Srbije Boris Tadić i Bojko Borisov, premijer Bugarske, ne želimo da komentarišemo. To su njihove želje. Odluka o pravcu “Južnog toka“ zavisiće isključivo od tehničko-ekonomskih osnova, odnosno studije izvodljivosti na kojoj se radi - ističu u Moskvi.

Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je da je sa Borisovom razgovarao o “Južnom toku“, kao i da se razmatraju obe opcije ulaska gasovoda u Srbiju - i kod Zaječara i kod Dimitrovgrada.


- Bugarski i ruski partneri i Srbija obaviće konsultacije o tome i videti gde je najracionalnije da gasovod uđe u Srbiju. Nije najvažnija stvar da li će krak ‘Južnog toka’ ući u Srbiju kod Dimitrovgrada ili kod Zaječara, gde god da taj krak uđe, kasnije ćemo pristupiti gasifikaciji čitave zemlje - rekao je Tadić u Dimitrovgradu.


 

Kuda ide “Južni tok“?

Budući magistralni gasovod “Južni tok“ zajednički je projekat ruskog “Gasproma“ i italijanskog “Enija“ i trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja. Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet bi trebalo da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2011. godini, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Na pitanje da li je tačno da se on zalaže za varijantu da gasovod uđe kod Dimitrovgrada, a da su Rusi za Zaječar, on je rekao “da bi bilo vrlo korisno za Srbiju kada bi gasovod ušao kod Dimitrovgrada“.


- Tada bismo o jednom trošku mogli lakše da gasifikujemo veći deo teritorije Srbije, dakle da vodimo računa o nacionalnim interesima Srbije - kazao je predsednik. U kabinetu predsednika je, međutim, “Blicu“ rečeno, da će konačnu odluku o ovom pitanju ipak doneti “Gasprom“.


Vojislav Vuletić iz Gasne asocijacije Srbije zaključuje da će “Južni tok“ ući u Srbiju na onom mestu gde studija izvodljivosti pokaže da je najisplativije.


- Ako se pokaže da je bolje da gasovod uđe kod Zaječara, ući će tu, ako ne, kod Dimitrovgrada. U svakom slučaju za nas je svejedno, jedino što bi trasa od Dimitrovgrada bila nešto duža. Dobro je što je Tadić napravio dogovor sa Borisovom, ali treba sačekati studiju izvodljivosti. Italijanski “Eni“ i ruski „Gasprom“ napravili su sporazum da snabdevaju gasom Italiju, prema tome gasovoda će biti, mi smo tu samo kolateralna dobit - ističe Vuletić.

2024 © - Vesti online