Nedelja 02.06.2019.
15:18
Tanjug, Vestionline

Pompeo: SAD spremne da pregovaraju sa Iranom bez preduslova

Tanjug/AP
Majk Pompeo

Agencija podseća da je iranski predsednik Hasan Rouhani juče nagovestio da bi Iran bio voljan da razgovara ukoliko bi Vašington pokazao poštovanje prema Teheranu, ali da iranske vlasti ne bi pristale na razgovore pod pritiskom.

Rojters navodi da deluje da je Pompeo, upitan da prokomentariše Rouhanijeve reči, naizgled ublažio ranije izrečene stavove.

- Mi smo spremni...da započnemo razgovore bez ikakvih preduslova, spremni smo da sednemo za sto - poručio je šef Stejt departmenta.

Ipak, on je naglasio da će Vašington nastaviti da radi na "potpunom preokretanju maligne aktivnosti" Irana na Bliskom istoku.

Pompeo je kazao da predsednik SAD Donald Tramp odavno govori da je voljan da razgovara s Iranom.

- Mi smo svakako spremni na taj razgovor kada Iranci dokažu da žele da se ponašaju kao normalna nacija - rekao je Pompeo na konferenciji za medije koju je održao sa šefom švajcarske diplomatije.

Rojters podseća da je Pompeo prošle godine objavio listu od 12 stvari koje Iran mora da promeni - uključujući prestanak podrške naoružanim grupama koje deluju u ime Teherana i zaustavljanje raketnog programa - pre nego što SAD ukinu sankcije Iranu.

2024 © - Vesti online