Nedelja 02.06.2019.
14:53
Blic.rs, Vestionline

Zemljište malog grada u Srbiji zagađeno teškim metalima, a najstrašnija je lokacija na kojoj je epicentar

commons.wikimedia.org/Mazbln
 

Frapantno zvuči i brine da je ovde u prostoru gde se svakodnevno igraju najmlađi Kosjerci koncentracija nikla čak 13,5 puta veća od dozvoljenih granica.

- Granična vrednost nikla koja se toleriše je 36,3 mikrograma po kilogramu zemljišta, a prisustvo ovog teškog metala u dvorištu vrtića je čak 474 mikrograma. Remedijaciona vrednost koja određuje granicu preko koje se nešto hitno mora preduzeti je 218 mikrograma i više nego dvostruko je veća od granične - kaže dr Ilija Vukadinović, pedijatar, predsednik Ekološkog pokreta Kosjerić.

Upravo ovo udruženje iniciralo je analize zemljišta koje su uradili Zavod za javno zdravlje Beograd i Institut za primenu nuklearne energije. Na svih osam lokacija, među kojima je osim vrtića i zemljište OŠ "Mito Igumanović", registrovana je koncentracija nikla veća od gornjeg dozvoljenog limita. Pojedinačno i drugi teški metali – hrom, vanadijum, barijum, bakar i antimon – prešle su dozvoljene granice, s tim što su njihove vrednosti bliže graničnim nego remedijacionim.

- Granična maksimalna vrednost je vrednost koja označava nivo do koje je postignuta potpuna funkcionalnost i održiv kvalitet zemljišta, a remedijaciona vrednost je vrednost koja, ukoliko je premašena, ukazuje na ugroženost osnovnih funkcija zemljišta i zahteva primenu remedijacionih, sanacionih i drugih mera za popravljanje stanja – objašnjeno je u spisima koje je Ekološki pokret Kosjerić dobio od laboratorija.

Istraživanje nije obuhvatilo utvrđivanje porekla teških metala, ali se u njemu nalaze preporuke koje se tiču dečjeg vrtića "Olga Jovičić". U njima se savetuje da se zemljište zameni novom nezagađenom zemljom, a dok se to ne učini, deca treba da "izbegavaju aktivnosti koje dovode do kontakta sa zemljištem".

- Nikl, kao i drugi teški metali, podstiče malignitete i neurološka oboljenja. Zabrinutost zbog zdravlja prevashodno dece je najveća, a treba imati u vidu da je kosjerićki kraj veliki proizvođač maline koja dospeva do kupaca - kaže dr Ilija Vukadinović.

Ekološki pokret, kaže on, istraživanja je naručio sumnjajući da je zemljište kontaminirano "jer svetska praksa je pokazala da se to dešava u mestima u kojima rade cementare.

- Očekivali smo da će rezultati bili loši, ali ne ovoliko. Stručnjaci iz laboratorija koje su radili ispitivanja se nisu izjasnili o poreklu teških metala, međutim konsultovali smo nezavisne eksperte čiji stav je da se radi o industrijskom zagađenju zemljišta. Ne okrivljujemo nikoga niti imamo dokaza da teški metali potiču iz Cementare, ali poznato je da u Kosjeriću nema mnogo industrije - kaže dr Vukadinović.

Kosjerić je jedan od gradova s najzagađenijim vazduhom u Srbiji a meštani ove opštine više puta su protestvovali zbog paljenja komunalnog otpada u Cementari.

Rade još jednu analizu

Povodom rezultata analize zemljišta u dečjem vrtiću održan je i sastanak predstavnika opštinske vlasti u Kosjeriću i Ekološkog pokreta.

- Dogovorili smo se da se uradi još jedna analiza zemljišta u vrtiću i osnovnoj školi. Budu li rezultati isti, odmah ćemo preduzeti određene mere. Najlakše je zameniti zemljište, ali se time samo trenutno rešava decenijski problem. Treba učiniti nešto što će ubuduće sprečiti da teški metali ugrožavaju Kosjerić - rekao je za "Blic" predsednik opštine Žarko Đokić.

O prisutnosti nikla i drugih teških metala u zemljištu Kosjerić je poslao dopise Ministarstvu za zaštitu životne sredine i Agenciji za zaštitu životne sredine.

2024 © - Vesti online