Nedelja 02.06.2019.
09:55
Tanjug, Vestionline

Danas drugi krug lokalnih izbora u Grčkoj

pixabay.com
 

Glasaće se u sedam regiona, 227 opština, uključujući i u dva najveća grčka grada Atini i Solunu.

U grčkom glavnom gradu u prvom krugu je kandidat opozicione Nove demokratije Kostas Bakojanis osvojio 42,65 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat iz vladajuće SIRIZA Nasos Iliopulos 16,98 odsto.

Nikolaos Tahiaos iz opozicione Nove demokratije i nezavisni kandidat Zervas Konstantinos će voditi bitku za gradonačelničku fotelju Soluna. 

Razlika između njih u prvom krugu izbora je bila 7,47 odsto u korist Tihaiosa.

Kandidatkinja SIRIZA za gradonačelnik Soluna Katerina Notopulu nije uspela da uđe u drugi krug, jer prema broju glasova u prvom krugu završila je na četvrtom mestu.

U prvom krugu lokalnih izbora u Grčkoj izabrani su prefekti u šest grčkih regiona od ukupno 13, od kojih su pet bili kandidati opozicione Nove demokratije.

Mandat novoizabranih gradonačelnika, prefekta i članova opštinskih i regionalnih saveta počinje 1. septembra ove godine i trajaće do 31. avgusta 2023. godine.

Glasačka mesta kao i u prvom krugu će biti otvorena u 7 časova ujutro, a glasanje će trajati do 19 časova po lokalnom vremenu.

Grčka se sprema i za prevremeni parlamentarni izbori koji će se održati 7. jula. 

Grčki premijer Aleksis Cipras zahtevao je prevremene parlamentarne izbore nakon što je prošle nedelje na izborima za Evropski parlament njegova stranka SIRIZA izgubila u odnosu na opozicionu Novu demokratiju sa skoro 10 odsto manje glasova.

2024 © - Vesti online