Utorak 10.08.2010.
19:18
Vestionline

Srbi optuženi za ubistvo 800 muslimana


Tužilaštvo je optužnicu podiglo protiv Franca Kosa zvanog Slovenac i Žuti, Stanka Kojića zvanog Geza, Vlastimira Golijana i Zorana Goronje, zvanog Zoka.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje, javljaju sarajevski mediji.

U optužnici se navodi da su Kos, Kojić, Golijan i Goronja učestvovali u strejanju muslimana zarobljenih posle pada zaštićene zone Srebrenica, u julu 1995. godine.

Tužilaštvo tvrdi da su oni zajedno sa drugim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda VRS streljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.


U optužnici se takođe navodi da su Kos i Kojić, posle masovnog ubistva muškaraca i dečaka, tragali za preživelim, koje su potom ubijali hicima iz pištolja.


Kos je uhapšen aprila ove godine u Hrvatskoj po poternici Tužilaštva BiH, posle čega je isporučen pravosudnim organima BiH.


Krajem februara iste godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, po nalogu Državnog tužilaštva, uhapsili su Golijana, Goronju i Kojića.


Za učestvovanje u streljanju muškaraca u Pilici pred Sudom BiH krivicu je priznao Marko Boškić, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda VRS, koji je osuđen na deset godina zatvora.


Još jedan pripadnik ove jedinice, Dražen Erdemović priznao je krivicu za učestvovanje u ovom zločinu pred Tribunalom u Hagu i osuđen je na pet godina zatvora.


Pred Sudom BiH, za ubistva muslimana na Vojnoj ekonomiji Branjevo u toku je suđenje Momiru Pelemišu i Slavku Periću, bivšim pripadnicima komande Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS.

2024 © - Vesti online