Subota 01.06.2019.
18:28
Vestionline

"Velikodržavni nacionalizam još nije pobeđen"

EPA/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović

On je na devetom To Be Secure (2BS) Forumu u Budvi, gde je govorio zajedno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, rekao da je najvažnije da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tači sada vrate za sto i da bi svaki propušteni dan mogao da udalji od rešenja, prenele su podgoričke Vijesti.

Ðukanović je rekao da ima poverenje u aktere koji pregovaraju, i dodao da je on kojim slučajem akter da bi pokušao da nađe rešenje poštujući Badinterovu formulu.

- Svako odstupanje nosi opasnost. Ne razgraničavaju se samo Srbija i Kosovo, čeka nas razgranicenje Srbije i Hrvatske, Srbije i Bosne, Bosne i Hrvatske - istakao je Đukanovic, prenosi RTCG.

Zapadni Balkan se promenio nabolje nakon Dejtonskog sporazuma, ali još nisu pobeđene ideje velikodržavnih nacionalizama, a usporavanje evropskog puta dovelo bi do njihovog jačanja, smatraju i Đukanović i Tači, a prenose crnogorski mediji.

- Svi mislimo da smo nakon Dejtonskog sporazuma pobedili ideje velikodržavnih nacionalizama u regionu, ali nismo. Taj rat nije završen. Taj velikodržavni nacionalizam, njegova ideja je živahna i ciklično se obnavlja. Treba da zabrine što danas ima više razumevanja za takve ideje na međunarodnim adresama - rekao je Đukanović.

Tači je ovog puta rekao da bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine mogla brže da se desi ako EU ponudi bržu perspektivu regionu, prenose podgoričke Vijesti.

2024 © - Vesti online