Subota 01.06.2019.
17:46
Vestionline, Tanjug

Gruevski podnosi ostavku na mesto poslanika

EPA/Georgi Licovski
Nikola Gruevski

- Cilj da mi legalno oduzmu mandat je jasno neostvariv. I prema ustavu Makedonije i prema međunarodnim propisima, ali i na osnovu toga što je pritisak na poslanike VMRO-DPMNE neostvariv - napisao je Gruevski.

On je, međutim, dodao da neće dopustiti da VMRO-DPMNE i poslanici iz ove stranke zbog njega i njegovog mandata budu izloženi bilo kakvim pritiscima "lažnoj propagandi, neprijatnosti i medijskom linču od strane vlasti i njenih pristalica".

- Ne želim da dajem prilike vladajućem Socijaldemokratskom savezu koristeći ovu temu da izbegne debate o suštinskim temama i problemima koji su u fokusu građana i da sakrivaju svoju kriminalnu politiku - napisao je bivši makedonski premijer.

Gruevski navodi da će o svojoj ostavci formalno pravno obavesititi Sobranje tokom narednih dana, te se zahvaljuje poslanicima VMRO-DPMNE koji su, kako on kaže, izdržali pritiske i ostali iza svojih principijelnih pozicija koji su skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

- Zato sam odlučio da se povučem sa mesta poslanika i o tome ću obavestiti Sobranje u toku narednih dana - istakao je Gruevski.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi je najavio da će se 10. juna održati sednica na kojoj će se glasati o odluci komisije za mandatno imunitetna pitanja o oduzimanju poslaničkog mandata Gruevskom.

Potrebno je dve trećine od ukupnog broja poslanika da glasaju "za" kako bi predlog komisije bio potvrđen.

2024 © - Vesti online