Subota 01.06.2019.
03:30
Telegraf.rs, Vestionline

Koliko je vaš vid dobar? Ova fotografija otkriva u kakvom su vam stanju oči (FOTO)

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Proteklih godina imali smo mnogo fotografija koje su nam pomogle da procenimo da li je sve u redu sa našim vidom. Tako smo imali haljinu, a sada je nova fotografija odlična u procenjivanju toga bolujemo li od stigmatizma.

Dve fotografije pokazuju razliku između osoba koje imaju normalan vid i onih koji boluju od astigmatizma i to tokom noćne vožnje. Astigmatizam uzrokuje da se svetlo više vidi u obliku ragbi lopte umesto fudbalske, pa je svetlo fokusirano na više od jednog mesta na oku.

Stanje dovodi do zamućenja vida, glavobolje i fleke u oku. Mnogi su shvatili da imaju problem tek kada su videli ove fotografije. Jedna pokazuje normalan vid, a druga astigmatizam.

- Astigmatizam je kada je rožnjača malo zakrivljena pre nego okrugla. Sa astigmatizmom, svetlo se fokusira na nekoliko tačaka na retini pre nego li u jednu tačku., napisao je jedan od korisnika.

Korisnici Twitter-a su potpuno oduševljeni fotografijama i rezultatima koje su saznali.

Normalna rožnjača ima oblik odsečka fudbalske lopte gde svi njeni meridijani imaju jednaku zakrivljenost. Meridijan je linija koja spaja dve tačke na suprotnim krajevima kruga. Kod astigmatizma rožnjača ima oblik odsečka ragbi lopte gde različiti meridijani imaju različitu zakrivljenost. Rezultat tako zakrivljene rožnjače je nemogućnost formiranja jednog fokusa već se prelomljeni zraci fokusiraju u različitim tačkama tako da se posmatrani objekti vide razvučeno, iskrivljeno i nejasno. Astigmatizam je vrlo često nasledan, javlja se još u dečjem uzrastu i može se menjati tokom života.

Simptomi astigmatizma su brzo zamaranje, držanje glave u kosom položaju pri čitanju i gledanju televizora, glavobolje i iscrpljenost, a vrlo često se javlaj i razrokost.

U zavisnosti od tipa refrakcione mane astigmatizam može biti:

- miopni (kratkovidi) astigmatizam kod koga su oba glavna meridijana rožnjače kratkovida i fokusiraju zrake pre tačke jasnog vida;

- hipermetropni (dalekovidi) astigmatizam kod koga su oba meridijana dalekovida i prelamaju svetlost iza tačke jasnog vida;

- miksni (mešoviti) astigmatizam kod koga je jedan meridijan kratkovid a drugi dalekovid pa jedan od fokusa leži pre a drugi iza tačke jasnog vida.

Korekcija astigmatizma može se vršiti na različite načine uglavnom u zavisnosti od visine dioptrije i to naočarima sa cilindričnim staklima, mekim cilindričnim i gas propusnim kontaktnim sočivima, laserskom intervencijom i ugradnjom specijalnog veštačkog sočiva u oko, koje se postavlja na mesto prirodnog sočiva.

2024 © - Vesti online