Pomozimo Lazaru da prohoda!

Lična arhiva
Sin junaka: Lazar Milutinović

Lazar od rođenja boluje od cerebralne paralize, ali postoji nada da mu se pomogne operacijom koja košta oko 12.000 evra.

- U januaru ga je pregledao ruski stručnjak, prof. dr Dimitri Popokov, vrhunski specijalista ortopedske hirurgije i predložio da se operiše, garantujući da će posle toga mnogo bolje hodati nego sada. Takva operacija košta 30.000 evra, ali će ga operisati u Beogradu, na klinici "Atlas" i sve bi stajalo oko 12.000 evra. Na nama, bivšim saborcima njegovog oca je da učinimo sve da do te operacije dođe što pre - priča Miodrag Kastratović, jedan od veterana 63. padobranske brigade i generalni sekretar njihovog padobranskog kluba Arhistratig.

Kastratović je i osoba sa kojom je Lazar i pored specifične situacije uspeo da prohoda, pa sada nije potpuno vezan za kolica.

- Ja sam i trener plesa, a u Mataruškoj Banji 2009. me je tužno pitao da li će ikada stati na svoje noge. Rekao sam mu da hoće ukoliko se potrudi. Od tada vežba i sa mnom i sa mojom kćerkom Jelenom. Sin heroja je i sam postao heroj, jer je na kraju uspeo da ustane iz kolica - priča Kastratović i dodaje da se to herojstvo vidi i po tome što je završio ekonomsku školu i što se nije predao već se bori sa životnim nedaćama.

Lična arhiva
 

Srbijanka Milutinović, Lazareva majka kaže da je rođen kao potpuno zdravo dete, ali u šestom mesecu zbog čega je odmah prebačen u inkubator. Nažalost, na kraju tog procesa inkubator se pokvario i Lazar je ostao bez kiseonika, što je dovelo do oštećenja centralnog nervnog sistema.

- I nije bio jedino dete koje je te 1990. obolelo u kragujevačkom porodilištu zbog kvara inkubatora. Ima dijagnozu kvadripareza, oštećenje sva četiri ekstremiteta, ali Laki je od malih nogu strpljivo vežbao i nije se predavao, kao što se ni moj suprug ni ja nismo predavali. Sada mu treba operacija sa ugradnjom implanata koje su jedino moguće u Rusiji. Na sreću, jedan od tih hirurga je počeo da radi i u Srbiji. Već dva puta smo išli kod njega na preglede, u januaru i u maju, urađeni su rendgen snimci, kardiološka dijagnostika i sve ostalo, pa je apsolutno spreman na operaciju. Ovaj hirurg garantuje da će Lazar zahvaljujući tim implantima korigovati čašice, zglobove, mišiće i tetive, odnosno da će početi da hoda potpuno samostalno - priča Srbijanka.

Operacija je zakazana za kraj jula i do tada traje bitka protiv vremena da se novac obezbedi. Srbijanka priznaje da je bila iskreno dirnuta kada su joj se obratili saborci supruga koji je preminuo 2015. od posledica moždanog udara.

- Nisu oni samo inicirali prikupljanje novca i prestali, već su sve vreme sa nama hrabreći nas u borbi da Lazaru bude bolje. Zato sam i uverena da će biti sve u redu. Verujte i sada se naježim kada se setim da su došli i rekli Lazaru ono što on stalno ponavlja: "Tata te čuva s neba, a mi ovde na zemlji." Neki put je reč ohrabrenja vrednija od sveg novca na svetu - kaže Srbijanka.

Bez prava

Kastratović objašnjava da domaće zdravstveno zakonodavstvo ne prepoznaje slučajeve poput Lazara, već finansiraju isključivo lečenje dece do 18 godina.
- Zato je i bila naša obaveza da se nađemo onda kada je teško. Za 14. jun u Novom Sadu planiramo veliki koncert kvarteta Zvuci s kamena. Sav novac od prodatih karata je namenjen za Lazarevo lečenje - kaže Kastratović.

Ko je bio Jagodinac

Vladan Milutinović Jagodinac, Lazarov otac bio je jedan od pripadnika 63. padobranske brigade koja je prošla sva ratišta, a hrabrost i vojničko umeće su pokazali i dokazali 1999. godine tokom NATO agresije na Srbiju. Ova jedinica je zbog iskazanog junaštva, posebno na Košarama i odlikovana, a Milutinović je važio za vrhunskog specijalca. Njegovi bivši saborci se sećaju da je imao i neverovatan dar da priča sa zmijama.

- Zvuči neverovatno, ali zviznuo bi i poskok, inače otrovnica bi mu dogmizala i pustila da je mazi. Neverovatno - priča jedan od Vladanovih saboraca iz jedinice.

Žiro računi

DINARSKI RAČUN (Za uplate iz Srbije): 200-117336018-21
DEVIZNI RAČUN (Za uplate iz Srbije): 200-117336140-43
UPUTSTVO ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA:
Beneficiardž customer:
RS35200000011733614043
Lazar Milutinović, Narodnog fronta 34, Jagodina, Serbia
Beneficiardž bank: SBPORSBGXXX
Postal Savings Bank
Kraljice Marije 3, Belgrade, Serbia
Intermediardž bank:
DEUTDEFF, Deutsche Bank AG, Frankfurt Am Main, DE
Takođe, Lazaru je moguće pomoći i preko Fondacije Budi human uplatom na račune ili slanjem SMS poruke 642 na broj 3030 (iz Srbije) ili human 642 na broj 455 (iz Švajcarske)!

 

2024 © - Vesti online