Četvrtak 30.05.2019.
21:57
Vestionline, Tanjug

RS: Forum dijaspore, cilj jačanje saradnje sa Srbima u svetu

N. Rakić
 

Na dvodnevnom forumu, koji se održava pod pokroviteljstvom predsednice RS Željke Cvijanović, okupilo se oko 200 učesnika iz više od 30 zemalja, prenosi RTRS. 

Otvaranju foruma, koji okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj RS, prisustvovao je i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji je naglasio da ne postoje razlike među srpskim narodom i da ih ne sme ni biti.

Selaković je ocenio da je zato od ogromnog značaja okupljanje i povezivanje sa srpskom dijasporom.

Izaslanik predsednika Srbije rekao je da je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao predsednik RS, "vizionarski pokrenuo" forum s ciljem ujedinjenja srpske dijaspore, ali i unapređenja privredne i svake druge saradnje.

On je istakao da srpski narod, ma gde da živi, spajaju jezik, poreklo i vera, koji su ključni za ocuvanje nacionalnog identiteta.
 

N. Rakić
 

Selaković je ocenio da Srbija i RS sarađuju odlično, za šta su, kako je naveo, zaslužni njihovi lideri. 

Učesnicima se obratio i Dodik, koji je rekao da je od izuzetnog značaja povezivanje RS sa dijasporom, s ciljem unapređenja saradnje u svim oblastima, a na dobrobit razvoja Srpske.

On je ponovio da se u BiH vodi teška borba za očuvanje identiteta srpskog naroda i autonomije RS. 

- U BiH je sve u krizi osim Republike Srpske koja je na prostoru BiH jedina održiva - rekao je Dodik.

Predsednica RS Željka Cvijanović istakla je da je osnovni cilj Foruma dijaspore, koji se organizuje drugu godinu zaredom u Banjaluci, čvršće povezivanje institucija RS sa dijasporom.

- Kroz našu saradnju mi pokazujemo spremnost da zajednicki vodimo racuna o nacionalnim, ekonomskim, politickim, kulturnim i drugim pitanjima koja su od znacaja za RS, o očuvanju identiteta, ali i da pronalazimo rešenja za probleme sa kojima se suočavaju naši ljudi, ma gde živeli - rekla je Cvijanović ističući da se ti ciljevi realizuju kroz blisku saradnju institucija RS i Srbije. 
 

N. Rakić
 

Cvijanović je zahvalila predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i drugih udruženja na pomoći koju su pružili u uspostavljanju kontakata između institucija RS i srpske dijaspore, navodeći da su Crkva i udruženja suštinski važni za očuvanje identiteta.

- Stoga sam s njima dogovorila da cemo u saradnji sa Srbijom, nastojati da sistemski definišemo podršku kako bismo tamo, gde postoje veće zajednice i dovoljan broj dece školskog uzrasta, organizovali nastavu srpskog jezika i nacionalne grupe predmeta - rekla je Cvijanović.

Izrazila je zadovoljstvo što će ovogodišnji forum biti iskorišćen i za, kako je navela, konsultacije u vezi sa izradom strategije RS koja se bavi pitanjem dijaspore, a u koju će biti uključeno pitanje nastave srpskog jezika i nacionalne grupe predmeta.

Predsednica RS je ocenila da dobro napreduje i projekat mapiranja i identifikacije naše dijaspore, koji će olakšati sistemsku komunikaciju i unapređenje modela saradnje institucija RS sa dijasporom.
 

2024 © - Vesti online