Četvrtak 30.05.2019.
13:00
Tanjug, Vestionline

Fabrici predao izveštaj EK predsednici Skupštine Srbije

Tanjug
Sem Fabrici

Predsednica parlamenta je rekla da, ako se zanemare političke ocene u izveštaju, ima sadržine na kojoj može zajednički da se radi da se poboljšaju određeni segmenti, navodi se u saopštenju parlamenta. 

Primetila je da se u delu izveštaja koji se odnosi na rad parlamenta pominje Savez za Srbiju koji nije parlamentarna stranka, niti je učestvovao na poslednjim parlamentarnim izborima i napomenula da ni u zemljama EU ne tretiraju na jednak način stranke koje su u parlamentima sa vanparlamentarnim.

Gojković je navela da je konstatovano da je pozivala predstavnike opozicionih stranaka na Kolegijum, i navela da će nastaviti sa tom praksom, te da očekuje da se poslaničke grupe pisanim putem izjasne o svojim predlozima poboljšavanja rada Parlamenta.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su se neke poslaničke grupe i poslanici, koji su do sada bojkotovali rad u plenumu, vratili na poslednjim zasedanjima, te ukazala da je bilo prostora da se konstatuje i da poslanici vladajuće većine nemaju više praksu ulaganja većeg broja amandmana.

Navela je da ne može da se složi da su prostesti u Srbiji bili potpuno mirni kako je navedno, te da nije konstatovan upad na RTS, koji je uznemirio građane Srbije i, kako se navodi, sa žaljenjem primetila da je nekoliko poslanika srpskog parlamenta, učestvovalo u tim ružnim događajima.

Gojković je ukazala da, u poređenju sa drugim zemljama regiona, gde opozicione stranke ne učestvuju u radu parlamenta od konstituisanja, te zemlje ipak bolje prolaze u izveštaju o napretku.

Prenela je spremnost da se radi više kako bi sledeći izveštaj bio znatno bolji u pojedinim segmentima, te napomenula da Skupština Srbije ima dobru saradnju sa civilnim društvom, u utvrđivanju pregovaračkih pozicija. 

Gojković je ukazala, što se tiče rada nezavinih tela, da su nadležni odbori razmotrili izveštaje, te da će u komunikaciji sa poslaničkim grupama nastojati da se ubrza proces razmatranja zaključaka i u plenumu.

Fabrici je rekao da ovogodišnji izveštaj za Srbiju ide u smeru kao i prošle godine, da je konstatovano da Srbija ide dobrim putem kada je reč o ekonomiji, te da je posvećana značajna pažnja oblasti vladavine prava, funkcionisanju demokratskih institucija i reformi javne uprave. 

Istakao je da sastanak vidi kao prostor da se razmene mišljenja o izveštaju i ohrabri pokretanje inicijative, kako bi se poboljšao rad parlamenta.

Fabrici je rekao i da EU veruje u ulogu parlamenta, koji je važan i da zato svima daje poruku da rad izvan parlamenta nije dobar znak, stoji u saopštenju Skupštine Srbije.

On je dodao i da je EU odmah posle izbora za Evropski parlament, bez odlaganja, usvojila izveštaje o napretku, koji sadrže procenu ispunjenosti kriterijuma, fotografsku sliku i preporuke kojim putem bi trebalo da se ide u ispunjavanju kriterijuma.

Fabrici je naveo da je važno da se unapredi nadzorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti, kao i da se uspostavi redovna praksa da se razmatraju zaključci i preporuke nezavisnih tela.

Takođe je napomenuo da je cilj da se nastavi zajednički rad, kao i da ima nameru da Izveštaj o napretku predstavi i Odboru za evrointegracije.

2024 © - Vesti online